Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515062
Complexnummer
515061 - Ziekenhuiscomplex
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82984/34
Kadastrale aanduiding
Leiden R 1620
Rijnsburgerweg 4, 2333 AA te Leiden

Omschrijving

Inleiding

VILLA, oorspronkelijk als directeurswoning gebouwd behorend bij het academisch ziekenhuis, in neo-Franse Renaissancestijl uit 1886. De eerste steen is gelegd door M.H. Vink. De tegeltableaus in de gevels van de villa bestaan uit handbeschilderde tegels van de fabrikant Holland-Utrecht. Een deel van de leien op het dak is inmiddels vervangen door bitumeuze dakbedekking.

Omschrijving

Het samengestelde bouwvolume van de villa is opgetrokken in rode baksteen onder een afgeknot schilddak met een overstekende houten goot op klampen, een gemetselde schoorsteen en leien in Maasdekking. Delen van het pand zijn twee bouwlagen hoog, andere delen één bouwlaag. De gevels zijn opgetrokken boven een plint van hardsteen en voorzien van talloze risalieten en uitbouwen. Ze zijn rijk geornamenteerd met gepleisterde speklagen, aanzet- en sluitstenen, profiellijsten en vensterstijlen. Verder tegeltabeleaus, sierankers en waterlijsten die zijn doorgetrokken vanuit de houten waterdorpels. Rechtgesloten vensters met bovenlichten waarin glas-in- lood in ruitpatronen, onder strekken en segmentbogen. Siermetselwerk in de boogtrommels van de segmentbogen.

Het linker deel van de voorgevel (oost) telt twee bouwlagen en risaleert onder een steil schilddak. Direct naast de risaliet, in het rechterdeel van één bouwlaag, bevindt zich de ingang, een paneeldeur met ruitjes en sierijzers boven een hardstenen trap. Op het bordes van de trap staat een gietijzeren hekje met een houten zuil, die een houten baldakijn met kroonlijst en sierrand ondersteunt.

Zowel in het dakvlak boven de risaliet als boven de ingang een geornamenteerde dakkapel, met fronton, onder een zadeldak. In de dakkapel boven de risaliet een zandstenen tympaan. Bovendien wordt de voorgevel verlevendigd door stucwerk voluten, diamantkoppen, cartouches, sierbollen en consoles met leeuwekoppen en bloemmotieven. Tegeltableaus met aan Art Nouveau verwante motieven onder de vensters.

Ook in de linker zijgevel (zuid) zijn tegeltableaus onder de vensters aangebracht.

De zijgevels en achtergevel zijn verder veel minder gedecoreerd en van minder speklagen voorzien. Tegen de achtergevel (west) een serre van hout op een gemetselde onderbouw. De onderbouw is gepleisterd met schijnvoegen. Een houten trap met een ijzeren hekje vormt de toegang tot de serre vanuit de tuin.

Op de serre overdekt een lessenaardak op houten kolommen een deel van het balkon. Tussen de kolommen opengewerkte en aan Art Nouveau verwante houten bogen.

Boven de rechter zijgevel (noord) is in het dak één dakkapel met fronton onder een zadeldak.

Interieur

In het interieur zijn onder meer bewaard gebleven: stucplafonds, wandbetimmeringen, gestucte lijsten op muren, paneeldeuren en deurposten.

In de kamer-en-suite ligt bovendien nog visgraat-parket met een ingelegde rand en in de hal resteren onder andere de wit marmeren vloer met plinten, gesneden trappalen in de stijl van Vredeman de Vries, een houten trapleuning op ijzeren balusters en een tochtdeur met geëtst glas. In de toiletten nog Art Nouveau tegels.

Waardering

De villa is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde wegens de rol die het pand als direkteurswoning heeft gespeeld in de geschiedenis van het academisch ziekenhuiscomplex en van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens het ontwerp in de stijl van de Neo-Franse Renaissance.

Stedenbouwkundig gezien is de villa van belang dankzij de beeldbepalende ligging aan de Rijnsburgerweg.

Het exterieur van de villa is zeer gaaf. Van de villa zijn essentiële interieuronderdelen bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515061. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1886
1886
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
stijlzuiver