Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515222
Complexnummer
515220 - Haanwijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82737/128
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Sint Michielsgestel M 386
Sint Michielsgestel M 385
Bij Haanwijk 1, 5271 VG te Sint-Michielsgestel

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 2

DIENSTGEBOUWEN, STAL en MUREN, XVII-XIX; direct ten westen van en gedeeltelijk in aansluiting op het huis twee evenwijdige lange gebouwen, die door een hoge noord-zuidmuur verbonden zijn, zodat een binnenplaats gevormd wordt; deze heeft geen oorspronkelijke verharding c.q. bestrating; aan de westzijde van de hoge muur is de massa van de noordelijke dienstgebouwen een stukje doorgetrokken; de dienstgebouwen (oorspronkelijk met woningen, stallen en koetsruimte) zijn voor een deel sterk gewijzigd, c.q. opnieuw opgebouwd; de bijna 5 m. hoge muur van baksteen bestaat uit 5 traveeën gescheiden door pilasters; tussen de pilasters verdiepte muurvakken met nogmaals twee ondiepe nissen boven elkaar; in middelste travee een ronde poort zonder deuren; ezelsrug als afdekking; dienstgebouwen onder zadeldaken met grijze pannen; oude muurdelen met zelfde nissen als muur; onregelmatige gevel- en raamindelingen. Ten zuidwesten van het hoofdgebouw een in oorsprong 18de-eeuws stal gebouw onder met grijze pannen gedekt zadeldak die in de NW-hoek de binnenplaats afsluit en met de lange zuidzijde het voorplein afbakent. Deze bakstenen stal werd in 1944 weer opgetrokken na in de oorlog voor een deel te zijn verwoest. Aan weerszijden van de 19de-eeuwse aanbouw (keuken) aan de achterzijde van het huis een 19de-eeuwse bakstenen muur onder ezelsrug die deze aanbouw aan de westzijde met de dienstgebouwen en aan de oostzijde met de moestuinmuur verbindt.

Waardering

DIENSTGEBOUWEN, STAL en MUREN van algemeen belang _vanwege de ouderdom _ vanwege de architectuur en oorspronkelijkheid van de muur tussen de dienstgebouwen _ vanwege de uniciteit van de muur tussen de dienstgebouwen

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515220. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Bijgebouw

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing