Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
515594
Complexnummer
515592 - Verhildersum
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82756/164
Kadastrale aanduiding
Leens K 619
Leens K 297
Leens K 303
Leens K 304
Leens K 307
Leens K 618
Bij Wierde 40, 9965 TB te Leens

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 2.

PARKAANLEG, bestaande uit

a. borgklip;

b. oprijlaan;

c. borgterrein en singels;

d. weilanden.

Ad a: op het plateau van de borgklip ligt een (nieuw ingericht) geometrisch tuintje met 4 oude leilinden langs de voorgevel van de borg; verder twee oude leifruitmuren, XVIII, loodrecht op de voorgevel, ongeveer 1.5 m. uit de zijgevels beginnend en doorlopend tot aan de zuidelijke keermuur; in elke muur een laag rond poortje om het stukje tuin erachter te kunnen bereiken.

Ad b: loodrecht op de voordeur gecentreerde as, die begint bij de weg Wierde; beplanting met oude linden in enkele rijen; puin- en grindverharding.

Ad c: het borgterrein is het gebied tussen de binnen- en de buitengracht; in de uiterste zuidwest- en zuidoosthoek, min of meer symmetrisch t.o.v. de borg, liggen resp. de dienstwoning en het schathuis (niet beschermd); tussen beide gebouwtjes ligt het meest oorspronkelijke deel van het borgterrein: een grindbaan met links en rechts brede grasbermen waarin oude linden en paardekastanjes, een korte, brede laan. In deze "laan" eindigt -loodrecht- de oprijlaan. De rest van het borg- terrein, de middeleeuwse U-vorm rond de binnengracht, heeft geen oorspronkelijke inrichting en elementen meer; alles is van de jaren vijftig van de 20ste eeuw en later; om de buitengracht loopt een smalle wandeling in de singelbeplanting; de singel wordt begrensd door een sloot evenwijdig aan de gracht.

Ad d: de weilanden om het eigenlijke borgterrein zijn opgenomen binnen het beschermde complex als visuele en functionele open ruimten, die de silhouetwerking van de buitenplaats ondersteunen.

Waardering

De PARKAANLEG is van algemeen belang;

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de originele en gave symmetrische structuur;

- vanwege de landschappelijk-visuele waarden (silhouetwerking).

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 515592. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Landschapspark

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Landschapsstijl
stijlzuiver