Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
516780
Complexnummer
516779 - Gymnasium
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82891/167
Kadastrale aanduiding
Arnhem Q 9029
Statenlaan 8, 6828 WE te Arnhem

Omschrijving

Omschrijving

SCHOOLGEBOUW van twee bouwlagen en zolder op T-vormig grondplan. Het gebouw maakt een breed front naar de Statenlaan. In het midden - op de kruising - bevindt zich de hoofdingang die wordt gemarkeerd door een hoog opgaande topgevelrisaliet. In de tweelaags vleugels achter en rechts van de ingang zijn de leslokalen ondergebracht. In de linker vleugel (één hoge bouwlaag met zadeldak) bevindt zich de gymzaal. De nieuwbouw aan de achterzijde komt niet voor bescherming in aanmerking. De gevels zijn opgetrokken in grijze gevelklinkers en gemetseld in Noors verband met verdiepte voegen. De plint bestaat uit ruw behakte blokken basaltlava. De lekdorpels van de vensters zijn uitgevoerd in zandsteen. De daken van de in hoogte en breedte variërende bouwdelen zijn belegd met gesmoorde opnieuw verbeterde pannen. De bakgoten zijn uitgevoerd in gewapend beton.

In het midden van de asymmetrisch ingedeelde voorgevel bevindt zich de HOOFDENTREE: een portiek met natuurstenen plint, vensterstrook en aangekapt lessenaardak leidt naar een bronzen dubbele glasdeur in de linker zijde van de hoog opgaande topgevelrisaliet. In de portiek is een steen ingemetseld met het opschrift: "De eerste steen gelegd door B. Bakker wethouder van onderwijs 4 september 1939". Boven de portiek is het letterornament "~GYMNASIUM" aangebracht. De flankerende risaliet rechts heeft aan de voorzijde een over twee verdiepingen doorgaand meerruits venster en in de topgevel een zesruits rond zolderlicht. De risaliet wordt afgesloten door een aangekapt zadeldak. Het teruggelegen en iets lagere bouwdeel links van de ingang heeft aan de voorzijde een hoog trappenhuisvenster. Hierop sluit een éénlaags tussenlid aan, dat de overgang vormt naar de LINKER VLEUGEL; de gymnastiekzaal. Het betreft een rechthoekig bouwdeel van één hoge bouwlaag en zadeldak. De voor- en achtergevel van deze vleugel zijn vijf vensterassen breed, waarin samengestelde ramen (gekoppelde openslaande ramen onder en gekoppelde kantelramen boven). Aan de achterzijde zijn onder deze vensters enkele dubbele ijzeren deuren aangebracht, die openen naar de speelplaats. Tegen de linker zijgevel is een lagere aanbouw geplaatst waarin een dubbele ijzeren deur en een reeks vierkante vensters.

De RECHTER VLEUGEL heeft aan de voorzijde in zowel de eerste als de tweede bouwlaag een vensterstrook van elk negen samengestelde vensters per leslokaal. De indeling van deze leslokaalvensters bestaat uit openslaande ramen aan de onderzijde, vaste middengedeeltes en kantelramen boven. De leslokalen op het uiteinde van de rechter vleugel hebben elk een vensterstrook van vijf samengestelde ramen in de rechter zijgevel. De achtergevel van de rechter vleugel (gangzijde) heeft in de eerste bouwlaag een dubbele ijzeren deur tussen twee rechthoekige vensters, en daarboven in de tweede bouwlaag drie dito vensters. De ACHTERVLEUGEL heeft leslokalen aan weerszijden van een gang. De zijgevels hebben in beide bouwlagen vier grote vierdelige vensters, waarvan de indeling bestaat uit openslaande ramen aan de onderzijde, vaste middengedeeltes en kantelramen boven. De nieuwbouw tegen de achtergevel komt niet voor bescherming in aanmerking. Boven deze aanbouw steekt een topgevelrisaliet uit (in het verlengde van de gang) met een zesruits rond zolderlicht. Waarschijnlijk bezat deze risaliet oorspronkelijk een over twee bouwlagen doorgaand venster zoals in de risaliet aan de voorzijde.

In de school zijn een groot aantal oorspronkelijke INTERIEURELEMENTEN bewaard gebleven, zoals de indeling met centrale hal en flankerend trappenhuis van waaruit gangen lopen door de achter- en rechtervleugel met leslokalen; grijs en wit gemêleerde tegelvloeren; tot ca. 1,5 meter betegelde wanden van lichtgele tegels met zeer dunne stootvoegen; kapstokken van chromen buizen waaraan jashaken; trappenhuis met natuurstenen bordestrap met ijzeren leuning (sierlijk gebogen stijlen) waarop chromen buis (handlijst); docentenkamer met oorspronkelijk eikehouten meubilair; dubbele deuren van ijzer met buishandgrepen in gangen en hal.

Waardering

SCHOOLGEBOUW uit 1939-1941.

- Van architectuurhistorische waarde als goed en grotendeels gaaf voorbeeld van een schoolgebouw in interbellum-architectuur, ontworpen door de dienst Gemeentewerken Arnhem (projectarchitect J. van Biesen). Kenmerkend voor deze sobere baksteen-bouwtrant zijn het kettingverband en het verdiepte voegwerk, de met pannen gedekte zadeldaken en de relatief grote raampartijen met ijzeren onderverdelingen. Voorts bezit de school een vrij gaaf interieur met een groot aantal oorspronkelijke elementen, zoals trappenhuis, kapstokken van chromen buizen en docentenkamer-meubilair.

- Van stedebouwkundige waarde als essentieel onderdeel van een schoolcomplex, dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van grote betekenis is voor Arnhem. De school vormt samen met de conciërgewoning een karakteristiek ensemble. De school is vanwege de markante situering bovendien van grote betekenis voor het aanzien van het zuidelijk deel van het Boulevardkwartier: de school maakt een breed front naar de gebogen Statenlaan en ligt in de zichtas van de Van der Spieghelstraat.

- Van cultuurhistorische waarde vanwege de bestemming als stedelijk gymnasium, welke verbonden is met de ontwikkeling van het openbaar onderwijs in Arnhem.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516779. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw Openbare school met woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1939
1941
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Gymnasium

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Biesen, J. van ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur
Dienst Gemeentewerken Arnhem ; Gelderland
architect / bouwkundige / constructeur