Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517690
Complexnummer
517688 - Onze Lieve Vrouw ter Eem
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82799/56
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Amersfoort C 5694
Amersfoort C 5724
Amersfoort C 5969
Amersfoort C 5975
Amersfoort C 5976
Amersfoort C 5977
Amersfoort C 5978
Bij Daam Fockemalaan 22, 3818 KG te Amersfoort

Omschrijving

Omschrijving

TUINAANLEG met een hekwerk op bakstenen plint van de openbare weg gescheiden. Het terrein bezit door de ligging op de westflank van de Amersfoortse Berg tamelijk grote hoogteverschillen. Hiermee is door een tweedeling in de tuinaanleg bewust rekening gehouden. Het grootste deel van de tuin bestaat uit een landschappelijke aanleg. Open plekken, zoals grasvelden, worden door meer besloten gedeelten, bestaande uit boom- en struikpartijen, afgewisseld. Dit, vooral aan de randen van het perceel gelegen, gedeelte vormt de overgang naar de aan de westzijde gelegen Vlasakkers. Een vrijwel rechte laan loopt vanaf het midden in de oostzijde van het terrein gelegen toegangshek naar het hoofdgebouw. Voor het hoofdgebouw is een rechthoekige, verdiept aangelegde vijverpartij gelegen, bereikbaar via een trappartij. De vijver wordt omgeven door grasvlakken met op de helling borders met planten en sierboompjes. Rondom het gehele gebouw bevindt zich een strook met tegels, zich op meerdere plaatsen verbredend tot schoolpleinen.

Het hekwerk aan de straatzijden bestaat uit een uit gele machinale bakstenen gemetselde plint met ezelsrug met rechthoekige pijlers waartussen telkens drie rechthoekige koperen hekdelen zijn opgehangen. De koperen dragers zijn bevestigd in natuurstenen blokken. De toegangspoort wordt gemarkeerd door extra hoge pijlers, waarop koperen buitenverlichting is geplaatst. Bij de toegangspoort is een kleine tuinmanswoning gebouwd, die van latere datum is.

Aan de noordzijde van het gebouwencomplex bevindt zich binnen de landschappelijk aangelegde tuin een kleine, bij het klooster behorende begraafplaats - met graven van na 1945 - die echter niet voor bescherming in aanmerking komt.

Waardering

De tuinaanleg met hekwerk van Onze Lieve Vrouw ter Eem is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een tuin, ontworpen in de gemengde tuinstijl, alsmede als onderdeel van het ensemble waartoe mede het klooster- en scholencomplex en de rectorswoning behoren.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517688. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuin

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1931
1933
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Gemengde tuinstijl
stijlzuiver
n.v.t.
niet van toepassing

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Kroes, H. ; Stad Amersfoort
architect / bouwkundige / constructeur
en zoon.
Koldewey, B.J. ; Stad Amersfoort
architect / bouwkundige / constructeur
Congregatie van OLV ter Eem ; Stad Amersfoort
opdrachtgever