Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517698
Complexnummer
517697 - Meerwegen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82798/147
Kadastrale aanduiding
Amersfoort H 4786
Utrechtseweg 125, 3818 EC te Amersfoort

Omschrijving

Omschrijving

De vermoedelijk omstreeks 1900 gebouwde VILLA "MEERWEGEN" in een sterk van de neo-renaissance afgeleide stijl, is evenwijdig aan de weg gelegen en op het zuiden georiënteerd. De tuin wordt door een ijzeren hekwerk van de openbare weg gescheiden. Het pand bestaat uit twee bouwlagen met afgeplat schilddak, bedekt met blauwe kruispannen, op een vrijwel vierkante plattegrond. Terrassen met enkele traptreden vormen de overgang naar de tuin. Boven de middenrisaliet torent een hoogopgaand afgeplat schilddak, bedekt met leien en bekroond door een smeedijzeren hekwerk. De muren zijn wit gepleisterd, de boogvelden en de sluitstenen zijn voorzien van crème-kleurig pleisterwerk. Op de begane grond bevinden zich éénlichtsvensters met glas-in-lood bovenlichten, op de eerste verdieping T-vensters met identieke glas-in-lood bovenlichten. De gevels worden horizontaal geleed door een donkere plint, voeglijnen, die in het pleisterwerk zijn aangebracht ter hoogte de onder en bovenzijde van de bovenlichten, een cordonlijst ter hoogte van de onderzijde van de vensters op de eerste verdieping en een gootlijst op klossen.

De symmetrische voorgevel (zuidzijde) wordt verticaal geleed door vijf gelijke vensterassen, waarvan de middelste licht risaleert. Ter breedte van de drie middelste vensterassen is een balkon geplaatst, dat door vier gecanneleerde, zinken zuilen op basement en voorzien van kapiteel en kroonlijst wordt gedragen. De vensters met gedrukte boog worden geflankeerd door louvre-luiken. In het verdiept gelegen boogveld is een cirkel-motief aangebracht. Op de begane grond, onder het balkon, bevinden zich drie vleugel paneeldeuren met glas-in-lood bovenlicht. De middelste risalerende travee bezit op de eerste verdieping een dubbele paneeldeur met gepleisterd boogveld waarin een ruitvorm is aangebracht. Daarboven, onder de gootlijst, staat in zwarte letters 'Meerwegen'. Boven de gootlijst bevinden zich drie dakkapellen, voorzien van klauwstukken en hoofdgestel. De middelste dakkapel is tegen een hoger opgaand dakvlak geplaatst, bekroond door een hekwerk met windvanen. De twee flankerende dakkapellen zijn kleiner en hebben een fronton.

De achtergevel is deels gewijzigd. Over de gehele breedte van de begane grond is aan de villa een serre toegevoegd. Deze serre valt buiten de bescherming. In de tweede bouwlaag bevinden zich op regelmatige afstand van elkaar drie vensters,vergelijkbaar met de vensters aan de voorzijde.

De linker zijgevel is in driee vensterassen onderverdeeld.

De rechter zijgevel bestaat eveneens uit drie vensterassen. In de middelste as bevindt zich op de begane grond de originele entree, welke door een platte luifel en een decoratie in het teruggelegen boogveld boven het bovenlicht wordt geaccentueerd. Een dakkapel, identiek aan de twee kleinere van de voorgevel, is in een rechte lijn boven de ingang geplaatst. Vlak daarnaast bevindt zich een schoorsteen.

Het interieur van de villa kent een redelijk ongewijzigde indeling met een centrale hal, waarin zich een gedecoreerde trap en gestucte plafonds bevinden. In andere ruimten zijn details veelal verdwenen.

Waardering

Meerwegen is van algemeen belang vanwege zijn architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een villa, ontworpen in een van de neo-renaissance afgeleide stijl bouwstijl met zorgvuldig uitgewerkte detailleringen, met invloeden van de Franse neorenaissance. Het pand is samen met het koetshuis van ensemblewaarde in het gebied met meerdere villa's.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517697. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1890
1900
globaal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Herenhuis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden