Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
517709
Complexnummer
517708 - Daam Fockemalaan 79-81
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82736/107
Kadastrale aanduiding
Amersfoort C 2638
Amersfoort C 2637
Daam Fockemalaan 79, 3818 KE te Amersfoort
Daam Fockemalaan 81, 3818 KE te Amersfoort

Omschrijving

Omschrijving

De in hoofdzaak symmetrische plattegrond van het dubbel woonhuis, type COTTAGE bestaat uit een langgerekte rechthoek, met haaks daarop aan de achterzijde twee kleinere rechthoekige vleugels. Asymmetrisch element is de schoorsteen, links aan de voorgevel. De hoofdmassa bestaat uit twee bouwlagen met een onregelmatig, samengesteld, rieten schilddak met vier bakstenen schoorstenen gelijkmatig over de nok verdeeld. De vleugels bestaan uit één bouwlaag en worden bedekt door een rieten zadeldak. In de indeling van de plattegrond vormt de centrale hal met trap een belangrijk element. Aan de voorzijde van de woningen zijn een woonkamer en een kleinere herenkamer gelegen. Aan de achterzijde bevindt zich de keuken.

De voorgevel (westzijde) is, op de links geplaatste schoorsteen na, symmetrisch, en kan in vijf assen worden onderverdeeld, waarbij de tweede en de vierde as licht risaleren, mede door middel van erkers. Op de middenas bevindt zich een toegang voor de koets, bestaande uit een expressief gemetselde rondboog met daarin dubbele houten deuren met metaalbeslag en met in het bovendeel vensters voorzien van een verticale roedenverdeling. Kleine rechthoekige éénlichts vensters flankeren deze toegang. Boven de toegang, in de tweede bouwlaag, bevinden zich twee maal twee gekoppelde kepervormige vensters, met zeslichts roeden-verdeling, van elkaar gescheiden door een bakstenen muurdam. Boven de houten kozijnen bevindt zich een strekse boog van baksteen. Recht daarboven, in het rieten dak, is een halfronde dakkapel geplaatst met driedelig venster met roedenverdeling. In het midden van de risalerende muurvlakken bevinden zich over de gehele hoogte van de gevel een driezijdige erker waarin per bouwlaag vier vensters zijn geplaatst met op de begane grond achtruits-vensters en op de eerste verdieping zesruits-vensters. Het rieten dak volgt de vormen van de erkers. De eerste en vijfde as hebben op zowel de begane grond als de eerste verdieping een rechthoekige driedelige vensterpartij, met achtruits vensters op de begane grond en op de eerste verdieping zesruits vensters. In het metselwerk, op de overgang van eerste naar tweede bouwlaag is een muizetandlijst aangebracht. De eerste as wordt links besloten door de hoogopgaande en van een schuine zijde voorziene schoorsteen, die met expressief metselwerk is versierd. De vijfde as wordt rechts besloten door de tot net boven de eerste bouwlaag doorlopende rieten kap van de rechter zijgevel.

De linker zijgevel toont één bouwlaag en een hoogopgaande samengestelde rieten dak, dat bestaat uit het schilddak van de hoofdmassa en de steekkap van de linkerzijvleugel. Voor de hoofdmassa risaleert een laag, naar drie zijden open en rechthoekig portaal, dat ondersteund wordt door vier bakstenen kolommen, twee aan twee op muurdammen geplaatst en bedekt door een overstekend lessenaarsdak van riet, dat in het verlengde van de kap is geplaatst. De toegang in het midden van het portaal bestaat uit een rechthoekige, verticaal geprofileerde houten deur binnen een halfrond kozijn op een natuurstenen voet. De deur is geflankeerd door twee rechthoekige vensters met een ruitvormige roedenverdeling en een smalle spijl, vrijstaand voor de vensters. Een natuurstenen brievenbus bevindt zich rechts naast de deur. Ter rechterzijde van het portaal is een achtruits- venster aangebracht. Links bevindt zich in de linkerzijvleugel een driedelig strokenvenster met per venster een zesruits venster met tweedelig bovenlicht. In de rietenkap, ter breedte van en precies boven de risaliet gelegen, is een brede met riet bedekte dakkapel met zeven vensters aangebracht, waarvan de middelste vijf gekoppeld zijn. De vensters hebben een zeslichts roedenverdeling. Boven deze dakkapel bevindt zich een smallere met riet bedekte dakkapel met drie gekoppelde vensters, eveneens met zeslichts roedenverdeling.

De rechterzijgevel is gespiegeld, identiek aan de linkerzijgevel.

De symmetrische achtergevel wordt gevormd door de hoofdmassa, bestaande uit twee bouwlagen en de twee topgevels van de risalerende vleugels aan weerszijden, waarvan het rieten dak bijna tot aan de eerste bouwlaag reikt. Net als bij de voorgevel is er sprake van vijf assen. De wand van de middelste as is teruggelegen. Op de begane grond bevindt zich een deur met negenlichts-roedenverdeling, geflankeerd door smalle vensters met achtlichts roedenverdeling. De vensters hebben een kepervormige aftopping. In de tweede bouwlaag zijn twee maal twee gekoppelde vensters met zeslichts roedenverdeling aangebracht. In het rieten dak bevindt zich een halfronde dakkapel, met driedelig venster met roedenverdeling.

De tweede en vierde as omvatten op de begane grond een samengesteld kozijn, waarin een deur met daarnaast - in de tweede as links, in de vierde as rechts - drie vensters. Deze vensters zijn voorzien van achtlichts roedenverdeling en kepervormige aftopping van de bovenzijden. In de tweede bouwlaag bevindt zich een kozijn met drie vensters, waarin een zeslichts roedenverdeling is aangebracht. In de rieten kap is een halfronde dakkapel met spaakvormige roedenverdeling geplaatst,iets kleiner dan de dakkapel in het midden. In de vierde as geheel links is een bakstenen steunbeer geplaatst. Deze bevond zich oorspronkelijk ook aan de rechterzijde van de tweede as.

De bredere eerste en de vijfde as worden bepaaald door de topgevels van de vleugels. De randen van de bakstenen muren zijn schuin gemetseld. In de eerste bouwlaag in het midden twee gekoppelde venster met zeslichts- roedenverdeling, met luiken, geflankeerd door kleine rechthoekige vensters met een ruitvormige roedenverdeling. Op de overgang tussen eerste een tweede bouwlaag is een muizetandlijst in de gevel aangebracht en in de tweede bouwlaag twee maal twee gekoppelde vensters met zeslichts-roedenverdeling. Vanaf de onderdorpels van deze vensters is verticaal metselwerk toegepast. De topgevel is met horizontale planken beschot.

Het oorspronkelijke interieur is in de beide woningen bewaard gebleven, evenals de indeling van de ruimten. De bekleding van de vloeren en wanden is in veel ruimten bewaard gebleven. Dit geldt gedeeltelijk voor de plafonds. De hal bezit een tegelvloer en een trappartij, welke door de vijf vensters in de dakkapel wordt verlicht. In de woningen bevinden zich rondboogdeuren en rechthoekige deuren, voorzien van lijsten, alsmede verticaal geprofileerde lambrizeringen. In nummer 79 bevindt zich in de hal een expressief gemetselde schouw.

In de achtertuin van nummer 79 is een PAARDENSTALLING gelegen, die tegelijkertijd met de woningen door H.C. Elzinga is ontworpen. De paardenstalling heeft een rechthoekige vorm, waarvan de lange zijde evenwijdig aan het hoofdgebouw is gesitueerd. Het bestaat uit één bouwlaag met een rieten zadeldak. De wanden bestaan uit baksteen met een zwart geschilderde plint. In de symmetrische, witgeverfde voorgevel (westzijde) bevinden zich drie hoge en brede houten deuren, waarop boven elkaar twee zandlopermotieven zijn geschilderd. Boven de deuren is een halfrond bovenlicht met spaakvormige roedenverdeling aangebracht. Deur en bovenlicht steken door de onderrand van de kap.

Waardering

De dubbele cottage en de daarbij behorende paardenstalling - beide geïnspireerd op de architectuur van het Engelse Landhuis en met invloeden van de Amsterdamse School - zijn van algemeen belang vanwege hun architectuurhistorische waarde, hun gaafheid met een rijke detaillering, hetgeen zowel geldt voor het exterieur als voor het interieur.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517708. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis dubbel woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1919
1919
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Cottage dubbel cottage

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Heroriëntatie op tradit. bouwwijzen
invloeden
Expressionisme
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Westeroven, W.A.M. ; Stad Amersfoort
opdrachtgever
Elzinga, H.C. ; Stad Amersfoort
architect / bouwkundige / constructeur