Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519305
Complexnummer
517998 - R.K. Kerkcomplex H. Clemens
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82817/126
Kadastrale aanduiding
Nuenen E 9782
Bij Park 53, 5671 GC te Nuenen

Omschrijving

Inleiding:

Op het achter de H. Clemens gelegen, niet als rijksmonument beschermde R.K. Kerkhof te Nuenen staat een CALVARIEGROEP in Neo-Gotische stijl uit omstreeks 1900.

Omschrijving

De drie witgeschilderde gietijzeren beelden staan op een omstreeks 1985 naar oorspronkelijk voorbeeld vernieuwde bakstenen onderbouw. Deze brede bakstenen onderbouw wordt aan de uiteinden geschoord door twee pijlers, waar op getrapte natuurstenen sokkel de ca. een meter hoge beelden van Maria en Johannes de evengelist zijn geplaatst. Centraal op de bakstenen muur staat het ca. 1.5 meter hoge kruisbeeld (identiek aan dat op het kerkhof van de St. Willibrordus te Deurne), waarvan het kruis van smeedijzer is vervaardigd.

Waardering:

De calvariegroep is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van de calvariegroep. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van de fabrieksmatige produktie van religieuze beelden. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedenbouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en als voorbeel van een gietijzeren beeldengroep zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517998. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1900
1900
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
stijlzuiver