Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519483
Complexnummer
519331 - Scheybeek
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82806/121
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Beverwijk A 10710
Beverwijk A 10544
Velserweg 8, 1942 LD te Beverwijk

Omschrijving

Omschrijving:

KOEPEL MET ORANJERIE EN TUINMANSWONING (7) Ten oosten van het hoofdhuis aan de achterzijde van de laan ligt de voormalige tuinkoepel met aangebouwde oranjerie en haaks daarop het voormalige tuinmanshuis. Het geheel is 18de-eeuws van oorsprong. De koepel is driezijdig uitgebouwd en steekt door de rooilijn van de Velserweg. Het geheel heeft één bouwlaag onder een schilddak. De koepel heeft inwendig een verhoogde begane grond, zodat er een goed uitzicht was. Thans is het gebouw in gebruik als horecagelegenheid en zowel door verbouwingen van de bouwdelen zelf als door de hoge aanpalende bebouwing aangetast. Desondanks moet de kopel met annexen van belang worden geacht.

Waardering:

De KOEPEL MET ORANJERIE EN TUINMANSWONING zijn van belang - vanwege de belangrijke visuele herkenbaarheid van de door de rooilijn gebouwde koepel; - vanwege de relatie van deze koepel met die van het naastgelegen Akrendam; - vanwege hun oorspronkelijk functionele verbondenheid met de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519331. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koepel met orangerie en tuinmanswoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing