Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519727
Complexnummer
519720 - Sparrendaal
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82693/114
Internationaal kenteken
Ja
Kadastrale aanduiding
Driebergen-Rijsenburg B 8113
Hoofdstraat 87, 3971 KE te Driebergen-Rijsenburg
Hoofdstraat 91, 3971 KE te Driebergen-Rijsenburg
Hoofdstraat 87 a, 3971 KE te Driebergen-Rijsenburg
Hoofdstraat 87 1, 3971 KE te Driebergen-Rijsenburg
Hoofdstraat 91 a, 3971 KE te Driebergen-Rijsenburg

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 3:

BOUWHUIZEN behorende tot de buitenplaats Sparrendaal. Ter weerszijden van het voorplein twee uit rode baksteen opgetrokken bouwhuizen op rechthoekige grondslag (oorspronkelijk de helft smaller, kort na 1800 in de breedte verdubbeld). Centraal in de gevels aan de voorpleinzijde twee rechte dubbele inrijdeuren met afgeplat boogvormig bovenlicht met spaakroeden. Ter linker- en rechterzijde van het koetshuisgedeelte en daarop aansluitend een dienstwoning, bestaande uit een toegangsdeur met meerruitsbovenlicht en aan de uiteinden van de gevel een meerruitsschuifvenster met halve luiken aan de onderzijde. Beide bouwhuizen werden oorspronkelijk gedekt door een schilddak, maar zijn bij een verbouwing omstreeks 1805 voorzien van het huidige mansardedak. Op de nok van het oorspronkelijke schilddak bevindt zich sinds 1805 een klokkenstoel. De daken zijn voorzien van dakkapellen met meerruitsschuifvensters, deels daterend uit de tijd van de laatste grote restauratie/ verbouwing die eind jaren '50, begin jaren '60 plaats vond.

Waardering:

De BOUWHUIZEN behorende tot de buitenplaats Sparrendaal zijn van algemeen belang: - Vanwege de kenmerkende ligging binnen de vroeg 18de eeuwse formele parkaanleg; - Vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats; - Als representatief voorbeeld van de restauratiepraktijk uit de jaren '50 en '60 van de 20ste eeuw.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519720. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Lodewijk XV-stijl
invloeden