Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519904
Complexnummer
519902 - Complex Grinsel 83
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82629/164
Kadastrale aanduiding
Den Dungen G 1353
Grinsel 81 C, 5275 JN te Den Dungen

Omschrijving

Inleiding

STAL, omstreeks 1825 als opgetrokken in een ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Aan de zuidwestelijke zijde van de stal werd in 1871 het iets hogere woongedeelte (onderdeel I) gebouwd. Hoewel de stal in dakbedekking, gevels en indeling nogal fors is gewijzigd, geeft deze juist hierdoor een goed beeld van de ontwikkeling van het boerenbedrijf in de negentiende eeuw. Tegenwoordig vervult de stal een functie als opslagruimte en is het veehoudersbedrijf verplaatst naar de stallen op de achterzijde van het terrein.

Omschrijving

Stal van één bouwlaag met gevels in schoon metselwerk (deels handvorm baksteen) onder een met verbeterde Hollandse pannen gedekt, afgewolfd zadeldak. De noordelijke en de oostelijke gevel zijn vernieuwd. De gewijzigde stalramen zijn grotendeels van beton; op de noordoostelijke hoek nog één met spinnekoproeden. In de gevels zijn verder enkele steekankers aangebracht.

De stal was oorspronkelijk een potstal die verbouwd is tot grupstal en vooral diende voor de stalling van kleine hoeveelheden vee. Aan de oostzijde bevinden zich hokken die voor de opslag en stalling van diverse zaken dienden. Het nog oorspronkelijke gebint van de stal rust op houten staanders. De kapconstructie met houten spanten is nog oorspronkelijk.

Waardering

De stal is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaal-economische en typologische ontwikkeling van het boerenbedrijf in Noord-Brabant. Het heeft ensemblewaarde vanwege de historisch-ruimtelijke relatie tussen de verschillende onderdelen en de ontwikkeling die daaruit valt af te lezen.

Het is gaaf bewaard gebleven en tamelijk zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519902. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Veestal

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1825
1825
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden