Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
519953
Complexnummer
519944 - Koninklijke Verenigde Leder BV
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82644/28
Kadastrale aanduiding
Oisterwijk A 7759
Oisterwijk, By Almystraat 10A

Omschrijving

Inleiding

Op de zuidoostelijke binnenplaats van het fabriekcomplex bevindt zich op een grasveldje, gelegen tussen de voorgevel van het oude magazijn/kantoor en de Almystraat een GEDENKTEKEN, daterend uit 1941. Het werd door het personeel van de fabriek aangeboden ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan. Het beeldhouwwerk, ontworpen in een stijl verwant aan het sociaal-realisme, is in de loop der jaren sterk verweerd.

Omschrijving

Het rechthoekige grasveldje wordt omzoomd door een lijst met een spiegelboogmotief. Centraal daarop een gebeeldhouwde bolsokkel waarboven een zeshoekige obelisk met om en om aan drie zijden gebeeldhouwde figuren, staand op drie wapenschilden. De figuren, met schort en op klompen, stellen leerlooiers voor, en dragen ieder als attribuut een looiwerktuig bij zich. De afbeeldingen op de wapenschilden verwijzen symbolisch naar Brabant, Amsterdam en het leerlooiersvak. Tussen de wapenschilden zijn koeienkoppen afgebeeld. Het geheel staat op een bolsokkel, voorstellende een wereldbol, met daarin de tekst: 'Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan der koninklijke lederfabriek Oisterwijk N.V. aangeboden door het personeel 27 october 1941'. Het tufstenen beeldhouwwerk is opgebouwd uit diverse afzonderlijke delen die later aan elkaar zijn gemetseld. De bolsokkel wordt omgeven door een lage heg.

Waardering

Het object is van algemeen belang omdat het cultuurhistorische waarden bezit. In economisch opzicht illustreert de voorstelling de stevige en vooraanstaande plaats die de Oisterwijkse leerfabriek zich in 25 jaar tijd in Europa heeft verworven. Daarnaast refereert het object, geschonken aan de directie, aan het pionierskarakter van de fabriek in sociaal opzicht, getuige de vele voorzieningen die de fabriek voor zijn werknemers had getroffen.

Verder zijn de ensemblewaarden van belang. Het object is onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch van (inter-)nationaal belang is.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519944. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1941
1941
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
invloeden
Stijl: sociaal-realisme