Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520247
Complexnummer
520222 - Neerijnen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82959/190
Kadastrale aanduiding
Waardenburg D 682
van Pallandtweg 11 b, 4182 CA te Neerijnen
van Pallandtweg 11 a, 4182 CA te Neerijnen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 4: (bij Van Pallandtweg 11; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.4)

KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats Neerijnen.

Tegenover het hoofdgebouw aan de noordzijde van de voorburcht staat een langgerekt koetshuis in oorsprong uit de 18de eeuw en grondig verbouwd tot zijn huidige vorm en aanzien in de jaren '20 van de 20ste eeuw. Het op rechthoekige grondslag opgetrokken bakstenen gebouw bestaat uit één bouwlaag onder een met gesmoorde pannen gedekt, geknikt schilddak met gemetselde hoekschoorstenen. De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft centraal twee getoogde dubbele inrijdeuren geflankeerd door een staldeur met rondboog bovenlicht voorzien van spaakroeden; aan weerszijden daarvan een woning met gelijke ritmiek: een rondboog roedenvenster, toegangsdeur met halfrond bovenlicht voorzien van spaakroeden en een kruisvenster met halve luiken onder een korfboogvormige ontlastingsboog. De kopse westgevel heeft twee kruisvensters met daarboven twee dakkapellen; in de oostgevel eveneens twee dakkapellen en één kruisvenster. Gepleisterde achtergevel met schijnvoegen; indeling met getoogde stalvensters en deuren, getoogde inrijdeuren.

Waardering:

KOETSHUIS van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de eenvoudige doch harmonische architectuur; - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520222. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing