Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520249
Complexnummer
520222 - Neerijnen
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82927/139
Kadastrale aanduiding
Waardenburg D 306
Waardenburg D 340
Waardenburg D 212
Bij Van Pallandtweg 11, 4182 CA te Neerijnen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 6: (bij Van Pallandtweg 11; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr.6)

MOESTUINENSEMBLE behorende tot de buitenplaats Neerijnen.

Parallel aan de toegangslaan ligt een grote rechthoekige moestuin in aanleg uit ca.1880-1890, die thans voor een deel als parkeerplaats in gebruik is. De moestuin wordt aan de westzijde begrensd door een haag en aan de noordzijde door een laat-19de-eeuwse bakstenen TUINMUUR (a) geleed door pijlers en afgesloten door een ezelsrug waaronder een bloktandlijst; poort tussen twee pijlers; de muur wordt beëindigd door pijlers. In de moestuin staat een gietijzeren KAS (b) met bakstenen fundament en een gebogen ijzerconstructie, aansluitend een stookkelder met een gietijzeren verwarmingsketel en in de kas een waterresevoir. Daarnaast een bakstenen fundament van een KAS (c) met oorspronkelijk houten opbouw, ook voorzien van een waterresevoir. Het water komt uit de gracht, alwaar een bakstenen POMPHUISJE (d) onder een met pannen gedekt zadeldakje staat. Verder staan in de zuidoosthoek van de moestuin twee houten SCHUREN (e,f): een op rechthoekige grondslag opgetrokken kleine schuur (oudste) met houten rabatdelen onder een met rode pannen gedekt schilddak en een eveneens op rechthoekige grondslag opgetrokken grotere schuur onder een met rode pannen gedekt zadeldak met een aanbouw van open latwerk onder een lessenaarsdak (appelkelder en stookhok). Aan de overzijde van de Van Pallandtweg lag oorspronkelijk de groentetuin met aan de noordzijde een vroeg-20ste-eeuwse bakstenen MUUR (g) geleed door pijlers.

Waardering:

MOESTUINENSEMBLE van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de doelmatige vormgeving van de onderdelen en de grote mate van gaafheid van het geheel; - vanwege de beeldbepalende ligging aan de toegangslaan; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520222. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1890
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing