Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520906
Complexnummer
520905 - -
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82749/108
Kadastrale aanduiding
Bellingwolde K 881
Bellingwolde K 878
Bellingwolde K 1166
Hoofdweg 45, 9695 AB te Bellingwolde
Hoofdweg 47, 9695 AB te Bellingwolde
Hoofdweg 49, 9695 AB te Bellingwolde

Omschrijving

Omschrijving

De deels anderhalf, deels twee verdiepingen hoge, deels onderkelderde MARECHAUSSEEKAZERNE (uit ca 1920 in Interbellum-architectuur) met aangebouwde WACHTKAMER en SCHUUR op nagenoeg rechthoekige plattegrond is opgetrokken in een bruine baksteen op een trasraam van gesinterde donkerbruine baksteen en wordt gedekt door een samengesteld schilddak waarop niet-originele pannen; vier gemetselde nokschoorstenen; overkragende houten goot op houten klossen; op het dakvlak aan de voorzijde drie dakkapellen onder plat dak waarin twee- of driedelige vensters (linker dakkapel vensters met roedenverdeling), op het dakvlak aan de achterzijde zeven dakkapellen onder plat dak waarin één- of tweedelige vensters (roedenverdeling verdwenen). De gevels worden geleed door samengestelde H-vensters onder strek (roedenverdeling bijna geheel verdwenen).

De entree van de kazerne bevindt zich in een uitgespaarde gevelveld in de voorgevel (oostzijde) van het centrale risalerende geveldeel. De entree bestaat uit een houten deur met venster en bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling, waarvoor een gemetselde stoep. De entree wordt omlijst door gemetselde pilasters en een natuurstenen latei. Boven de entree een plaquette van Bentheimer zandsteen waarop het wapen van Nederland, gedragen door twee leeuwen. Aan weerszijden van de entree een samengesteld tweedelig H-venster. Op de eerste verdieping een H-venster met aan weerszijden een samengesteld tweedelig H-venster. In zowel de voorgevel van de linker- als rechter vleugel een samengesteld tweedelig H-venster, een samengesteld driedelig H-venster en de entree van de woning. De entree bestaat uit een houten deur met venster en bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling waarvoor een gemetselde stoep. Op de eerste verdieping twee samengestelde driedelige H-vensters. De zijvleugels worden omlijst met gemetselde pilasters.

In de zuidgevel een H-venster waarboven een samengesteld tweedelig H-venster.

Tegen het centrale geveldeel van de achtergevel (westzijde) is de WACHTKAMER aangebouwd met aan de linkerzijde drie staande vensters en aan de rechterzijde één staand venster. De SCHUUR onder schilddak is tegen de achtergevel van de wachtkamer aangebouwd; aan de achterzijde een zesruits venster met drieruits bovenlicht (oorspronkelijk twee zesruits vensters met drieruits bovenlichten) onder rollaag; aan de rechterzijde een houten deur met zesruits venster waarvoor een gemetselde stoep en een zesruits venster met drieruits bovenlicht, beide onder rollaag. Aan de linkerzijde van het centrale geveldeel een niet-origineel venster waarboven een samengesteld tweedelig H-venster. Aan de rechterzijde van het centrale geveldeel een klein vierruits venster onder strek, een niet-origineel samengesteld tweedelig H-venster, waarboven een samengesteld tweedelig H-venster en een liggend tweedelig zesruits venster.

In de achtergevel van de aan de noordzijde gelegen vleugel een samengesteld tweedelig H-venster, twee kleine staande vensters onder strek, een niet-originele deur met boven- en zijlicht onder strek waarvoor een niet-originele stoep en een tweeruits keldervenster in een gemetselde koekoek.

In de achtergevel van de aan de zuidzijde gelegen vleugel een staand venster, een deur met boven- en tweedelig zijlicht waarvoor een gemetselde stoep, een vierruits venster, een samengesteld tweedelig H-venster en een keldervenster in een gemetselde koekoek.

In de noordgevel een H-venster waarboven een samengesteld tweedelig H-venster.

In het INTERIEUR zijn ondermeer van belang: de centraal gelegen houten trap met leuning, de geel/rode tegelvloeren en de beschoten kappen.

Waardering

Marechausseekazerne met aangebouwde wachtkamer en schuur van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde:

- als representatief voorbeeld van een kleine marechausseekazerne uit de jaren twintig van de twintigste eeuw in de provincie Groningen

- vanwege de sobere vormgeving en verzorgde detaillering in Interbellum-architectuur

- vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur

- vanwege de opvallende ligging aan het lint van Bellingwolde, dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520905. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Kazerne

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1920
globaal
verbouwing
1928
1928
exact
aanbouw wachtkamer achterzijde
verbouwing
1963
1963
exact
verbouw tot drie woningen

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Marechausseekazerne

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Interbellum-architectuur
invloeden