Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
520910
Complexnummer
520908 - Pastorie en schuur
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82756/71
Kadastrale aanduiding
Bellingwolde K 1442
Bij Hoofdweg 223, 9695 AG te Bellingwolde

Omschrijving

Omschrijving

SCHUUR, gebouwd in 1913 in een ambachtelijk-traditionele trant uit goedgekeurd afbraakmateriaal, afkomstig van de afgebroken oude pastorie. Blijkens het bestek voor de afbraak van de pastorie en de bouw van de nieuwe villa in Overgangsarchitectuur, zou de schuur dienen voor het opbergen van bouwmaterialen alsook als onderkomen voor de oprichter. Voor dit laatste doel werd een apart kamertje afgetimmerd. Gebouw opgetrokken uit (hergebruikte) beraapte baksteen en gedekt door een met rode Hollandse pannen belegd zadeldak met windveren. Op de nok een houten ontluchtingsrooster. In de zuidoostgevel een deur met tweeruits bovenlicht onder een gevelsteen met onder meer het bouwjaar 1804 (afkomstig uit de afgebroken pastorie); twee zesruits vensters; een vierruits venster. In de zuidwestgevel (vernieuwde) dubbele garagedeuren, een tweeruits schuurvenster en een liggend schuurvenster met roedeverdeling. In de noordwestgevel een klein venster. De achtergevel is blind. Alle vensters zijn van hout en hebben een ingekerfde strek.

Waardering

Schuur uit 1913 van algemeen belang

- vanwege de functionele relatie met de pastorie

- als herinnering aan de afgebroken oudere pastorie

Omschrijving

KOETSHUIS (gebouwd in de 19e eeuw) opgetrokken in een aangesmeerde (beraapte) baksteen onder een zadeldak met windveren, gedekt met een rode Hollandse pan. Op de nok een houten ontluchtingsrooster. In de zuidoostgevel een deur met tweeruits bovenlicht onder een gevelsteen met onder meer het bouwjaar 1804, afkomstig uit de vorige pastorie; twee zesruits vensters; een vierruits venster. In de zuidwestgevel (vernieuwde) dubbele garagedeuren en een tweeruits schuurvenster en een liggend schuurvenster met roedenverdeling. In de noordwestgevel een klein venster. De achtergevel is blind. Alle vensters zijn van hout en hebben een ingekerfde strek.

Waardering

Koetshuis uit de negentiende eeuw van algemeen belang

- vanwege de functionele relatie met de pastorie

- als herinnering aan de oudere pastorie

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520908. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1875
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing