Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521389
Complexnummer
517499 - Kerkeveld
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82633/176
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Cuijk P 1580
Bij Kerkeveld 2, 5437 BH te Beers NB

Omschrijving

Inleiding

Tegen de zuidelijke transeptfaçade van de R.K. H. Lambertuskerk te Beers staat links van de calvariegroep een neo-gotische PIETÀ onder afdak, waarvoor het graf van P.A.H.E. Thijssen uit 1918. De pietà dateert uit 1917-18 en is uitgevoerd naar een ontwerp van C. Franssen, met een beeld van H. van der Geld.

Omschrijving

Onder hetzelfde houten lessenaarsdak op korbelen is naast de calvarieberg een grafmonument met pietà opgesteld. De gevel van de kerk is ter plaatse gecementeerd en voorzien van een schildering met lauwerkrans en wijkruisen. Het kalkstenen pietàbeeld is ongesigneerd. Ervoor ligt een hardstenen zerk met een opgelegde natuurstenen plaat waarop, in hoogreliëf, het symbool voor geloof, hoop en liefde, lauwerkransen en een koninklijke onderscheiding zijn aangebracht. Op de zerk de tekst: "Gedenk in uwe gebeden de ziel van zaliger / den edelgrootachtbare heer / Petrus Alphonsus Hermanus Eulogius Thijssen / Burgemeester der gemeente Beers / Lid der Prov. Staten van Noord-Brabant / Ridder in de Orde van Oranje Nassau / geboren te Beers 3 juli 1854, aldaar overleden 13 nov. 1918 / Hij ruste in vrede / aan de voet van dezen Calvarieberg door hem gesticht".

Waardering

Het grafmonument met Pietàbeeld is van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme en de daarmee samenhangende devoties in het zuiden en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kerkelijke buitensculptuur. Het heeft architectuur- en kunsthistorisch belang door de stijl en de detaillering en is typerend voor het werk van het atelier Van der Geld. Het heeft ensemblewaarden vanwege de bijzondere situering, verbonden met de ontwikkeling van Beers. Het is van belang vanwege de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517499. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Calvarieberg

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1917
1918
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden