Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521527
Complexnummer
521526 - Suikerfabriek Antoinedijk
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82838/172
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Oud en Nieuw Gastel G 1129
St. Antoinedijk 15 a 1, 4751 SC te Oud Gastel
St. Antoinedijk 15, 4751 SC te Oud Gastel

Omschrijving

Inleiding.

Onderdeel 1, waarvan de kern dateert uit 1871, is gebouwd in Ambachtelijk-Traditionele stijl met versobering door witte bepleistering en beschildering. Het is het meest oostelijke deel van het complex en is samengesteld uit drie bouwvolumes die intern met elkaar zijn verbonden: twee aaneengesloten langshallen, die dwars op de waterweg liggen en een voorbouw, evenwijdig aan de dijk gelegen.

Omschrijving.

Het meest oostelijke bouwvolume bestaat uit een tweelaags gebouw op rechthoekig grondplan met een zadeldak dat recentelijk is belegd met golfplaat. Het is opgetrokken uit baksteen en is drie traveeën breed en tien traveeën lang. De traveeën worden van elkaar gescheiden door gemetselde lisenen. De dakrand heeft een muizentandversiering. In de traveeën zijn op de verdieping getoogde vensters aangebracht met ijzeren roedenramen en op de begane grond rechtgesloten vensters met ijzeren roedenramen. Aan de westgevel van dit gebouw grenst een vergelijkbaar gebouw van drie bouwlagen onder zadeldak, belegd met gesmoorde Tuile du Nord-pannen. Het is drie traveeën breed en zeven traveeën lang. De traveeën worden van elkaar gescheiden door gemetselde lisenen. De daklijst heeft een muizentandversiering. De topgevel aan de waterzijde heeft een gemetselde ornamentering en een hijsbalk. Op de eerste verdieping van de westgevel zijn in de traveeën twee getoogde vensters aangebracht met ijzeren roedenramen. Op de derde verdieping zijn per travee twee rechtgesloten vensters met ijzeren roedenramen geplaatst. Tegen deze gevel is een levensgroot, gepolychromeerd beeld van Sint Antonius geplaatst. In het verlengde van dit gebouw, aan de straatzijde, bevindt zich evenwijdig aan de weg een drielaags gebouw onder zadeldak, recentelijk belegd met golfplaat. Het is vier traveeën lang, met in elke travee op de eerste en tweede verdieping een getoogd venster met ijzeren roedenraam. De toegangsdeur met gestucte blokomlijsting is uit het midden gelegen op de eerste verdieping en wordt bereikt via een betonnen trap vanaf de verhoogde dijk. In het interieur worden de gemetselde, getoogde verdiepingsvloeren gedragen door gietijzeren kolommen en samengestelde, geklonken kolommen. De houten kappen worden gedragen door ijzeren Polonceauspanten. In het tweede bouwvolume zijn op derde verdieping betonnnen spoelbakken aanwezig, daterend uit de tijd van de groente- en fruitverwerking.

Waardering.

Onderdeel 1 van de voormalige suikerfabriek St. Antoine is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie, die een belangrijke concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (De Suikerhoek) en als voorbeeld van het type vroege suikerfabriek. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van fabrieksbouw in Ambachtelijk-Traditionele stijl. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste bouwmaterialen, met name de gietijzeren kolommen, de ijzeren roedenramen en Polonceauspanten. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Het is relatief gaaf behouden en zeldzaam als voorbeeld van het type vroege suikerfabriek in Nederland.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521526. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie Suikerfabriek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1871
1871
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden