Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
522666
Complexnummer
522658 - Jachtslot Mookerheide
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82628/198
Kadastrale aanduiding
Mook en Middelaar A 5458
Bij Heumensebaan 2, 6584 CL te Molenhoek

Omschrijving

Inleiding

Betonnen FRUITMUUR (complexonderdeel 8) gelegen in de nutstuin ten zuidoosten van het jachtslot en gebouwd omstreeks 1928 ten behoeve van de kweek van leifruit. Het gaat hier om een zeldzaam voorbeeld van een dergelijk type muur in de twintigste eeuw, die is uitgevoerd in het voor Nederlandse fruitmuren nauwelijks toegepaste materiaal beton. De oorspronkelijk vermoedelijk L-vormige muur bestaat thans uit twee afzonderlijke muren, die in een rechte hoek op elkaar zijn gericht. De doorbraak in de hoek is vermoedelijk ontstaan door de aanleg van een pad. De muur bevindt zich in verwaarloosde staat. De platte bakken die zich oorspronkelijk aan de voet van de fruitmuur bevonden, zijn verdwenen.

Omschrijving

De FRUITMUUR bestaat thans uit twee rechte muurdelen die in een hoek van negentig graden op elkaar gericht zijn. De langere noordelijke muur loopt in de lengte langs de verdiepte tuin van oost richting west en meet ongeveer 70 meter. De kortere oostelijke muur loopt van zuid naar noord en is ongeveer 26 meter lang. De beide noordoostelijke uiteinden van de muren zijn afgebrokkeld, wat erop wijst dat de muren oorspronkelijk langer waren en vermoedelijk op elkaar aansloten. De muren worden geleed door in gewapend beton uitgevoerde, op de hoeken gebiljoeneerde pijlers met piramidale bekroningen. Hiertussen bevinden zich betonnen muren met iets overstekende betonnen afdeklijsten. De noordelijke muur telt op deze wijze thans 33 traveeën en de kortere muur is 14 traveeën lang. De pijlers en muren zijn uitgevoerd met een kern van gewapend beton en aan de buitenzijde afgewerkt met een vlakke cementlaag. Aan de zuidzijde bevinden zich tegen de pijlers haken, aan de noordzijde zijn in de muur oogjes bevestigd. De muren zijn op diverse plaatsen zwaar en minder zwaar beschadigd.

Waardering

De FRUITMUUR omstreeks 1928 gebouwd bij het jachtslot Mookerheide heeft (tuin)architectuurhistorische en typologische waarde als zeldzaam voorbeeld van een leimuur voor het kweken van fruit, uit het eerste kwart van de twintigste eeuw uitgevoerd in gewapend beton. De muur heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uiting van een technische en culturele ontwikkeling, in casu het experimenteren met de kweek van uitheemse fruitsoorten. Fruitmuren komen bij uitstek voor in moestuinen van kastelen en historische buitenplaatsen. De muur heeft ensemblewaarde als functioneel onderdeel van het landgoed Mookerheide en vormt met de nabijgelegen perzikkas, de bloemenkas en de verdiepte tuin een belangrijke, visuele en historische eenheid. Op grond van deze waarden bezit de fruitmuur algemeen belang.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 522658. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Muur(D) eiegenlijk leimuur; fruitmuur

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1928
1928
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing