Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
523331
Complexnummer
523328 - Huize Vicarie
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82960/57
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Twello A 2256
Bij Rijksstraatweg 38, 7391 MS te Twello

Omschrijving

TUINHUISJE met rechthoekig grondplan opgetrokken in verticale houten delen aan de zuidzijde geopend, afgesloten door een aan één zijde afgewolfd zadeldak gedekt met rode kruispannen.

De VOORGEVEL (zuidgevel) is voor een grootste deel geopend. Centraal bevindt zich een rechthoekige opening met aan weerszijden een smalle opening aan de onderzijde dichtgezet met verticale kraalschroten. De gevel eindigt in een topgevel met getrapt verticaal beschot. Het overstek van het zadeldak wordt afgesloten door geprofileerde windveren die elkaar in de top kruisen.

De LINKERZIJGEVEL is een blinde gevel opgetrokken in verticale kraalschroten.

De ACHTERGEVEL is een blinde gevel opgetrokken in verticale kraalschroten.

De RECHTERZIJGEVEL is identiek aan de linkerzijgevel.

Het INTERIEUR bevindt zich in een oorspronkelijke staat.

Waardering

TUINHUISJE gebouwd als onderdeel van het complex `Vicarie' in 1906, gelegen aan de noordzijde van de Rijksstraatweg binnen de bebouwde kom van Twello in de gemeente Voorst.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een tuinhuisje opgetrokken in kraalschroten als onderdeel van het complex `Vicarie' uit 1906 in overgangsarchitectuur beïnvloed door de chaletstijl en het rationalisme.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie van het tuinhuisje met de overige onderdelen van het complex `Vicarie', gelegen langs een belangrijke uitvalsweg van Twello.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een tuinhuisje als onderdeel van het complex `Vicarie' in overgangsarchitectuur van belang voor de typologische ontwikkeling van de villa in Nederland.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 523328. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1906
1906
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing