Inleiding

COMPLEX `Vicarie' bestaande uit een VILLA (1), een KOETSHUIS/GARAGE (2), een SCHUUR (3) ten behoeve van de gasinstallatie en een TUINHUISJE (4) gebouwd in 1906 in overgangsarchitectuur met name beïnvloed door de chaletstijl en het rationalisme. Het complex is gelegen aan de noordzijde van de Rijksstraatweg binnen de bebouwde kom van Twello in de gemeente Voorst.

Omschrijving

De VILLA (1) is gebouwd op een rechthoekig grondplan bestaande uit twee bouwlagen, een kelder en een zolder die wordt afgesloten door een afgewolfd zadeldak met aangekapt zadeldak gedekt met geglazuurde rode kruispannen. De entree bevindt zich in een inpandig portiek met in de linkerzijwand een hardstenen inlegsteen met daarop de tekst `C.K. - J.C.K./ 8 Mei 1906.' In de (afgewolfde) topgevels bevindt zich vakwerk-imitatie.

KOETSHUIS/GARAGE (2) gelegen ten noordoosten van de villa.

De SCHUUR (3) met rechthoekig grondplan gelegen ten noordoosten van de villa, bestaat uit één bouwlaag afgesloten door een zadeldak gedekt met rode kruispannen.

Het TUINHUISJE (4) bevindt zich op enkele meters afstand, aan de noordzijde van de villa met de opening naar het zuiden gericht. Het tuinhuisje met rechthoekig grondplan is opgetrokken in verticale houten delen aan de zuidzijde geopend, afgesloten door een zadeldak gedekt met leien.

Waardering

COMPLEX `Vicarie' bestaande uit een VILLA (1), KOETSHUIS/GARAGE (2), een SCHUUR (3) ten behoeve van de gasinstallatie en een TUINHUISJE (4) gebouwd in 1906 gelegen aan de noordzijde van de Rijksstraatweg binnen de bebouwde kom van Twello in de gemeente Voorst.

- Van architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een complex uit 1906 bestaande uit een villa, een schuur en een tuinhuisje gebouwd in overgangsarchitectuur beïnvloed door de chaletstijl en het rationalisme.

- Van stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging van het complex aan één van de belangrijkste uitvalswegen van Twello.

- Van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een villa in overgangsarchitectuur van belang voor de typologische ontwikkeling van de villa in Nederland.