Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
524288
Complexnummer
524286 - St. Urbanus Nes aan de Amstel
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82703/6
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Amstelveen K 1521
Bij Amsteldijk Zuid 145, 1189 VL te Amstelveen

Omschrijving

Inleiding

IJzeren HEK tussen bakstenen pijlers als erfscheiding aan de straatzijde, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'. Het hek is gesitueerd aan de zuidzijde van het erf. Volgens de overlevering werd het hek gemaakt door een lokale siersmid.

Omschrijving

IJzeren hekwerk tussen bakstenen hoofdpijlers, in eclectische trant. Het spijlenhek, met smeedijzeren pijlers bekroond door een krul, is gevat in hardsteen en wordt gesteund door ijzeren schragen, gevat in hardstenen blokken die geplaatst zijn op bakstenen muurtjes, opgetrokken haaks op het spijlenhek. Aan de oostzijde is het hek gevat in een bakstenen pijler. De erfscheiding heeft een toegang bestaande uit twee draaiende vleugels, gevat in bakstenen pijlers. De vleugels zijn spijlenhekken met schuine bovenzijde en voorzien van krulvormig siersmeedwerk en bekroond door neogotisch smeedijzeren sierkruis. De pijlers zijn van rode baksteen en lopen spitsvormig toe. De spits is uitgevoerd in hardsteen. Links van de toegangsvleugels is een tweede toegang, bestaande uit een draaibaar gedeelte van het spijlenhek, onder boog.

Waardering

Het hek is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'. Daarnaast is het hek van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een laat 19de-eeuwse erfafscheiding.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 524286. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Hek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1891
1891
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden