Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525354
Complexnummer
525352 - Suse's Hoeve
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82913/116
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Goudswaard E 1900
Goudswaard E 1899
Gebrokendijk 6, 3267 LK te Goudswaard

Omschrijving

Inleiding

Het ZOMERHUIS annex KARNHUIS maakt deel uit van het complex Gebrokendijk 6 in de gemeente Korendijk. Het zomerhuis is halverwege de negentiende eeuw gebouwd in een Ambachtelijk-traditionele trant, tegelijkertijd met de boerderij. Het zomerhuis is in vrijwel gave staat.

Omschrijving

Het zomerhuis is aan de rechterzijde van het dwarshuis en schuur gesitueerd met de nok evenwijdig aan die van de schuur. Het pand, met begane grond en kap, is opgetrokken vanuit een rechthoekige plattegrond in gele ijsselsteen in kruisverband en staat onder een zadeldak met rode pannen. Aan de rechterzijde heeft het huis een enigszins gewelfde aankapping. De rechtgesloten deur en vensters staan onder rollagen. Simpele muurankers verlevendigen de gevels.

De hoofdentree met eenvoudige deur onder tweeruits bovenlicht bevindt zich in de linker zijgevel. Links van de deur bevindt zich een venster met twaalfruits schuifraam en twee dubbele deuren, rechts van de deur staan twee van dergelijke vensters.

De voorkant met tuitgevel heeft in beide bouwlagen een venster met schuifraam. De achtergevel heeft halfronde vensters met roedenverdeling in de gietijzeren ramen.

Inwendig verkeert het zomerhuis nog grotendeels in de originele staat. Er zijn nog vele originele onderdelen aanwezig zoals een bedstede en een mechanisme om te karnen.

Waardering

Het zomerhuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de ensemblewaarde.

-\tHet zomerhuis heeft cultuurhistorische waarde als bijzonder onderdeel van een voor de regio karakteristiek boerderijtype.

-\tHet zomerhuis heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijk-functionele en visuele samenhang met de overige complexonderdelen en vanwege de vrije ligging op het hoekperceel in de bocht van de Gebrokendijk.

-\tHet complexonderdeel heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een zomerhuis in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en vanwege de samenhang tussen in- en exterieur.

-\tHoewel meerdere boerderijen een zomerhuis hebben gehad, heeft een zomerhuis dat nog (in redelijke mate) intact is tegenwoordig tevens zeldzaamheidswaarde.

-\tHet zomerhuis is tevens van belang vanwege de herkenbaarheid en de grote mate van gaafheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 525352. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Zomerhuis
Nee Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Karnhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1850
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
stijlzuiver