Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525724
Complexnummer
517183 - Hubertusparochie
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82635/104
Kadastrale aanduiding
Dongen D 1349
Vaartweg 110, 5106 NE te Dongen

Omschrijving

Inleiding.

PASTORIE aan de Vaartweg, gebouwd in circa 1890 in Eclectische stijl.

Omschrijving.

Tweelaags gebouw op een rechthoekige plattegrond onder schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het dak is gedekt met Oud Hollandse pannen. De gevels zijn gepleisterd en voorzien van horizontale lijsten. De voorgevel is vijf traveen breed en heeft een middenrisaliet. Hierin bevindt zich de deur. Aan weerszijden zijn empire schuiframen aangebracht. In het interieur is de indeling in oorspronkelijke vorm gehandhaafd. Een centrale gang doorsnijdt het pand, aan weerszijden daarvan zijn kamers.

Waardering.

De pastorie is onderdeel van een complex van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de ontwikkeling van het katholicisme, in het bijzonder de stichting van kerkdorpen in de tweedehelft van de negentiende eeuw en is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de katholieke pastorie. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering aan de vaart, verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het complex is van belang wegens de gaafheid van het geheel.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517183. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1929
1929
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden