Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525737
Complexnummer
519902 - Complex Grinsel 83
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82636/61
Kadastrale aanduiding
Den Dungen G 1353
Den Dungen, By Grinsel 81C aan de weg

Omschrijving

Inleiding

POORT, in oorsprong daterend uit de tweede helft van de achttiende eeuw en afkomstig van het voormalige klooster van Coudewater te Rosmalen. Naar alle waarschijnlijkheid is de poort bij de bouw van het vernieuwde woonhuis in 1871 op de huidige locatie geplaatst. De poort met smeedijzeren hekwerk bevindt zich aan de straat.

Omschrijving

De poort met hekwerk bevindt zich aan de straat en bestaat uit twee vierkante, met bollen bekroonde, geblokte hardstenen penanten. Aan de bovenzijde van elk van de penanten is een sterk vervaagd ovaal opschrift aangebracht "Klein Grinsel". Tussen de penanten is een eenvoudig smeedijzeren hekwerk aangebracht.

Waardering

De poort is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de status van de eigenaar van het complex en als uitdrukking van de herwaardering voor historische objecten in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het heeft ensemblewaarde vanwege de historisch-ruimtelijke relatie tussen de verschillende onderdelen en de ontwikkeling die daaruit valt af te lezen. De poort heeft zeldzaamheidswaarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 519902. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Fort, vesting en -onderdelen Poort

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1750
1800
globaal
Waarschijnlijk in 1871 op huidige locatie gesplaatst

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden