Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525849
Complexnummer
517072 - R.K. Begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82833/103
Kadastrale aanduiding
Bergen op Zoom D 1210
Bergen op Zoom, Mastendreef 5

Omschrijving

Inleiding.

De Neogotische GRAFTOMBE voor de heer Asselbergs en mevrouw Meyvis dateert uit 1880.

Omschrijving.

Het graf bestaat uit een ijzeren omheining met daarin een piëdestal met een kalkstenen heiligenbeeld. Het hek staat op een geprofileerde hardstenen sokkel van 1.80 breed en 3.30 lang. Het gietijzeren hekwerk heeft hoekpilaartjes, krullen en als bekroning zandlopers en kruisjes. De kalkstenen piëdestal is 1.95 hoog met aan de zijden neerhangende toortsen. Op de voorzijde een wit marmeren plaquette met tekst, luidende: "D.O.M. hier verwachten de zalige verrijzenis onze dierbare ouders Arnoldus Asselbergs geb. 19 feb. 1811 overl. 11 feb. 1880 / Anna Catharina Meyvis geb. 27 oct. 1811 overl. 10 feb. 1888, R.I.P. Voorts de signatuur van J.A. van Gonk, Antwerpen. Op het gewelfde voetstuk bij het beeld zijn twee omketende handen verbeeld. Verder zijn er reliëfs van een tandrad, een boek, een passer, een haak, kransen en een olijftak. Tenslotte het beeld van 1.58 centimeter zelf; het is de heilige Theresia met de blik hemelwaarts gericht en een kruis in de hand.

Waardering.

De graftombe is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het is gaaf bewaard gebleven. Tevens is het belang gelegen in de zeldzaamheid van de afbeelding van de heilige Theresia.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517072. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Graftombe Katholieke begraafplaats Betreft graf dhr. Asselbergs en mevr. Meyvis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
globaal
Betreft graf dhr. Asselbergs en mevr. Meyvis

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden