Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525967
Complexnummer
521536 - Complex Bernaertsstraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82928/100
Kadastrale aanduiding
Oudenbosch B 4186
Oudenbosch, Parochiekerk

Omschrijving

Inleiding.

Het GRAFMONUMENT voor pastoor W. Hellemons (1810-1884), stichter van de basiliek en de Congregatie der Broeders van de H. Aloysius van Gonzaga (de broeders van Oudenbosch) is gelegen op de Calvarieberg, midden op het kerkhof tegenover de Calvariegroep. Het is opgericht in 1898 in Neorenaissancevormen en gesigneerd 'W.P. Peeters architect' en 'C.H. Creton steenhouwer te Oudenbosch'.

Omschrijving.

Hardstenen graf bestaande uit een tombe met dekplaat en kruis en aansluitende hoge opstand. Op de zijkanten der tombe in reliëf uitgehakt een schedel met doodsbeenderen, links een hart en rechts een anker. Aan het hoofdeinde van de tombe een hoge opstand met ingezwenkt voetstuk, waarin boven de tombedeksel een kleine in marmer uitgevoerde, thans lege nis. De opstand bestaat uit een marmeren gedenkplaat onder een deksteen, welke rust op vier gecanneleerde pilasters. Op de deksteen twee siervazen en een kruis, eveneens in marmer uitgevoerd. De gedenkplaat aan de voorzijde draagt de tekst 'Hier rust in vrede/ de zeer eerw. heer pastoor/ W. Hellemons ord. cist./ geboren te Rosendaal/ den 17 april 1810/ overleden te Oudenbosch/ den 12 december 1884'. Aan de achterzijde bevindt zich onder een door engelen gedragen cartouche de tekst: 'De oud congreganisten/ uit dankbaarheid/ MDCCCLXXXVIII'.

Waardering.

Het monument is van algemeen belang. Het heeft waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de stichting van congregaties in de 19de eeuw en is van belang als herinnering aan een der congregatiestichters; heeft architectuurhistorische waarde vanwege het belang voor de architectuurgeschiedenis; het heeft ensemblewaarde als onderdeel van een groter geheel, de kern van Oudenbosch, dat stedenbouwkundig van belang is en vanwege de situering welke verbonden is met de ontwikkeling van Oudenbosch; het is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521536. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft grafmonument voor pastoor W. Hellemons.

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1898
1898
exact
Betreft plaatsing grafmonument Hellemons.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Creton, C.H. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker
Peeters, Atelier ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker