Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526164
Complexnummer
516076 - N.V. Tricotfabriek G.J. Willink
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82894/143
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Winterswijk L 5753
Groenloseweg 1, 7101 AA te Winterswijk

Omschrijving

Inleiding

Rijk geornamenteerde FABRIKANTENVILLA in eclectische stijl uit 1864 met aangebouwd KOETSHUIS als onderdeel van het complex 'NV Tricotfabriek G.J. Willink' gebouwd in opdracht van textielfabrikant Hendrik Willink (1825-1877) naar ontwerp van architect L.G. Richter (1831-1902). De villa met aangebouwd koetshuis is gelegen in een tuin en gesitueerd op de hoek van de Wilhelminastraat en de Groenloseweg. De tuin heeft geen bijzondere historische tuinaanleg. Aan de straatzijde resteert nog een deel van het oorspronkelijke ijzeren tuinhek. De fabrikantenvilla werd bewoond door de oprichter van de fabriek Gerrit Jan Willink (1864-1933). De eerste experimenten met machinaal breien in het koetshuis aan het einde van de 19e eeuw hebben geleid tot de oprichting van de Tricotfabriek in 1888.

Omschrijving

FABRIKANTENVILLA op vrijwel vierkante plattegrond bestaande uit twee bouwlagen afgesloten door een met pannen gedekt omlopend schilddak met pironnen en in het linker- en rechter zijschild twee gepleisterde schoorstenen. De gepleisterde gevels met hardstenen plint zijn voorzien van een geprofileerde cordonlijst en worden aan de bovenzijde afgesloten door een architraaf, fries en kroonlijst. Aan de voorzijde wordt het hoofdgestel verrijkt met geprofileerde consoles om de hoeken en de middenrisaliet te benadrukken. De linker zijgevel is grotendeels niet gepleisterd vanwege een voormalig aangrenzend pand. De regelmatig verdeelde gevelopeningen zijn voorzien van een geprofileerde omlijsting met afgeronde hoeken met een rococo kuifstuk als decoratie midden boven de ramen.

De symmetrisch ingedeelde VOORGEVEL kenmerkt zich door een rijkere vormgeving ten opzichte van de overige gevels aan weerszijden afgesloten door een hoekpilaster met geleding. De gevel bestaat uit drie traveeën. De risalerende middentravee wordt benadrukt door een dubbele paneeldeur met gietijzeren sierroosters en bovenlicht op de begane grond. Voor de ingang bevindt zich een hardstenen bordestrap. Op de verdieping een T-schuifraam waaronder een balkon waarvan de balustrade is verdwenen, ondersteund door geprofileerde consoles en rijk geprofileerde lijst.

Aan weerszijden van de middentravee bevindt zich een identieke travee bestaande uit een grote vensterpartij op de begane grond bestaande uit drie gekoppelde enkelruits ramen met bovenlicht omsloten door een geprofileerde lijst met een kuifornament midden boven het raam, aan de onderzijde afgesloten door een onderdorpel waaronder een entre-lis ornament met aan weerzijden een console. Op de verdieping bevinden zich twee T-schuiframen identiek aan het raam in de middentravee met een iets minder rijke omlijsting.

De LINKER ZIJGEVEL is grotendeels een gesloten gevel bestaande uit schoon metselwerk ontstaan na de sloop van de aangrenzende woning van Herman Christiaan Jurjaan Willink broer van Herman Willink. Uiterst rechts bevindt zich een gepleisterde vensteras met op de begane grond een schuifraam en op de verdieping een blind venster.

In de symmetrisch ingedeelde ACHTERGEVEL bevindt zich centraal op de begane grond een dubbele deur met op de verdieping een T-schuifraam. Aan weerzijden van de middenas bevindt zich een identieke as met op de begane grond en de verdieping een brede vensteropening. Rechts tegen de achtergevel bevindt zich een deel van het koetshuis.

In RECHTER ZIJGEVEL bevinden zich zes regelmatig verdeelde vensteropeningen waarvan vijf ramen identiek aan die in de linker zijgevel. Het zesde venster centraal op de begane grond is blind uitgevoerd met dubbele rondboog omlijsting.

Het INTERIEUR van de villa is op diverse onderdelen goed bewaard gebleven zoals onder meer parketvloeren, marmeren gangvloer, marmeren schouwen (geleverd door de firma Beltmann uit Deventer), paneeldeuren met schouderomlijsting en fronton, geornamenteerde stucplafonds, trappartij en stenen versieringen.

Het KOETSHUIS met onregelmatige plattegrond bestaande uit een bouwlaag wordt afgesloten door een afgeknot schilddak gedekt met gesmoorde (niet oorspronkelijke) pannen. De gepleisterde gevels met plint aan de onderzijde en een fries aan de bovenzijde worden afgesloten door een geprofileerde bakgoot. De rechthoekige gevelopeningen worden afgesloten door segmentbogen en teruggelegen gepleisterde boogtrommels.

Centraal in de VOORGEVEL bevindt zich de voormalige dubbele deuropening momenteel gewijzigd in een raam. De voormalige entreepartij wordt benadrukt door een hoger opgetrokken middendeel met dubbel luik en fronton. Aan weerszijden van deze middentravee bevinden zich drie venters met gewijzigde ramen. Het tweede raam van links was voorheen een deur met bovenlicht.

Links tegen de LINKER ZIJGEVEL bevindt zich een aanbouw met plat dak. Rechts hiervan bevindt zich een raam identiek aan die in de voorgevel. De indeling in de ACHTERGEVEL is vrijwel identiek aan de voorgevel met nog een oorspronkelijke invulling van de gevelopeningen. Centraal in de gevel bevindt zich een dubbele deur met aan weerszijden staande ramen en een deur.

De RECHTER ZIJGEVEL is een blinde gevel bestaande uit schoon metselwerk ontstaan na de sloop van de aangrenzende woning van Herman Christiaan Jurjaan Willink, broer van Herman Willink.

Waardering

De FABRIKANTENVILLA (1864) met aangebouwd KOETSHUIS als onderdeel van het complex 'N.V. Tricotfabriek G.J. Willink' is van algemeen architectuurhistorisch, cultuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de functionele en historische samenhang van de fabrikantenvilla als woonhuis van de directeur en het koetshuis als herinnering aan de eerste huisvesting van de weverij van de 'N.V. Tricotfabriek G.J. Willink';

- als goed voorbeeld van een fabrikantenvilla in Winterswijk uit 1864 naar ontwerp van L.G. Richter (1831-1902);

- vanwege de beeldbepalende ligging op een hoek en de situering nabij de tricotfabriek;

- vanwege de zorgvuldig vormgegeven architectuur, toegepaste materialen en rijke ornamentiek van zowel interieur als exterieur;

- vanwege de functioneel-historische relatie van de villa met het koetshuis.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516076. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1864
1864
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Villa

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden