Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526736
Complexnummer
526735 - Schutsluis Haarlemmervaart
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82907/74
Kadastrale aanduiding
Amsterdam Y 4080
Haarlemmerweg 20, 1014 BE te Amsterdam

Omschrijving

Inleiding

De SLUISWACHTERSWONING annex GEMAAL, onderdeel van het sluiscomplex Haarlemmervaart, is gesitueerd aan de Haarlemmervaart, parallel aan de Ringdijk ter hoogte van het kruispunt waar het voormalige spoor een aftakking had naar de Markthallen. Het gebouw is gescheiden door water en een strook land aan de Haarlemmervaart. Het is gebouwd in 1884 in een eclectische stijl met neo-renaissance invloeden.

Omschrijving

De sluiswachterswoning annex gemaal is met de hoofdfaçade naar de Haarlemmervaart gekeerd. Het is een rechthoekig gebouw met twee bouwlagen en kapverdieping, in baksteen opgetrokken met siersteenbanden rondom en voorzien van een grijs pannen gedekt zadeldak. De toegang bevindt zich symmetrisch in de façade met ter weerszijden rondboogramen. De verdieping is gescheiden door een van andreaskruizen voorziene sierlijst en voorzien van drie rechthoekige ramen. Het middenrisaliet heeft een tuitvormige topgevel en muizentandfriezen. De twee zijgevels zijn vrijwel identiek en voorzien van middenrisalieten met puntvormige topgevels die de daklijst doorbreken en een zijde met halfrond bovenlicht. Ook hier zijn de vensters en de toegangen op de begane grond rondboogvormig en op de verdieping in het middenrisaliet voorzien van een rechthoekige raam. De achtergevel is geheel vlak en voorzien van twee paar ramen en een tuitgevel met getrapt fries en rondvenster in top. De meeste vensters hebben een houten onderverdeling.

Waardering

Sluiswachterswoning annex gemaal uit 1884, van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde als grotendeels gaaf bewaard voorbeeld van een eclectisch-renaissancistische dienstwoning met bijbehorende werkruimten uit de late negentiende eeuw ten dienste van de waterbeheersing en als historisch-functioneel onderdeel van het sluiscomplex.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526735. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Nee Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat Schutsluis
Nee Weg- en waterbouwkundige werken Brug(C) Voetgangersbrug
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Sluiswachterswoning(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1880
1880
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden
Neo-Renaissance
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Onbekend ; Stad Amsterdam
architect / bouwkundige / constructeur