Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526764
Complexnummer
527733 - Fakkert
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82829/14
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Dalfsen H 3366
Kerkstraat 3 A, 7722 LR te Dalfsen

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 1.

Inleiding

De incomplete molen maakt onderdeel uit van het molencomplex "Fakkert", dat tevens een molenaarshuis bevat. De als stellingmolen uitgevoerde achtkante bovenkruier is in 1863 gebouwd en was ingericht als korenmolen. De molen heeft op dezelfde standplaats een voorganger gekend. De molen is vanaf 1930, toen de stelling instortte, in fasen onttakeld. Na de stelling volgde de verwijdering van de staart en het wiekenkruis. Tot in de jaren zestig was echter de kap met bovenas en de vanouds aanwezige rietbedekking nog aanwezig. De incomplete molen kreeg een functie als mechanische maalderij en als opslagruimte en maakt deel uit van een inmiddels stilgelegd mengvoederbedrijf. Ten noorden ervan zijn verschillende niet beschermingswaardige hoge bedrijfsgebouwen aangebouwd. Links van de incomplete molen staat nog de oude molenaarswoning. De incomplete molen domineert in belangrijke mate het dorpsbeeld.

Omschrijving

Het staande werk van de incomplete molen bestaat uit een gemetselde onderachtkant en het houten achtkant van een bovenkruier. Het houten bovenachtkant met twee bintlagen is licht geconstrueerd. De uit zes bouwlagen bestaande molen is sinds 1966 voorzien van een puntdak met achtkantig grondvlak.

Waardering

De incomplete molen is van belang vanwege de ouderdom, de molenbiotoop en de mogelijkheden tot herstel van de molen. Daarnaast heeft de incomplete molen bouwtechnisch historische waarden als herkenbaar en representatief relict van een houten achtkante korenmolen uit de tweede helft van de negentiende eeuw en cultuurhistorische waarden als onderdeel van de geschiedenis van de graanmaalderijen van Nederland en de industriële ontwikkeling van Overijssel en de plaatselijke geschiedenis. Tevens bezit de incomplete molen hoge cultuurhistorische ensemblewaarden in relatie tot de molenaarswoning en heeft het situationele waarden betreffende de historische gaafheid van de omgeving.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 527733. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen Korenmolen alsmede molenaarswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1863
1890
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Boerderijen, molens en bedrijven Industrie- en poldermolen

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing