Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
526821
Complexnummer
526820 - Complex voormalige timmerwerkplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82696/10
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Cuijk A 2365
Smidstraat 6, 5431 BH te Cuijk

Omschrijving

Inleiding

In het verlengde van de voormalige TIMMERWERKPLAATS met woning aan de Smidstraat een halfopen SCHUUR, vermoedelijk daterend uit XVIII. Het geheel is opgetrokken in ambachtelijk-traditionele bouwtrant en ligt achter de rooilijn van de Smidstraat, aan de rand van de historische dorpskern van Cuijk. De schuur werd gebruikt als houtopslagplaats bij de timmerwerkplaats die hier aantoonbaar vanaf 1832 en tot XXc was gevestigd.

Omschrijving

Halfopen schuur onder schilddak met rode Hollandse dakpannen. De lange gevel aan de Smidstraat en de korte gevel links zijn van oranje-rode baksteen (24 x 12 x 5 cm) boven een hoge gepleisterde plint. De lange gevel heeft uiterst links en uiterst rechts secundair aangebrachte grote houten schuifdeuren aan stalen rails. Daartussen een gedichte deuropening. Bakgoot, staafankers, klezoren bij de linkerhoek. De linker zijgevel heeft uiterst links vlechtingen, die doorlopen tot waar vroeger de stenen buitengevel stond. Klezoren op de hoeken. Drie ankers, waarvan het middelste als Andreaskruis is vormgegeven met aan weerszijden staafankers met uitgesmede krul. De beide andere zijden van de schuur, aan de kant van de tuin, zijn deels beschoten, deels open.

Inwendig heeft de halfopen schuur twee eiken ankerbalkgebinten met korbelen en ingehakte telmerken. Op de ankerbalk liggen slieten en staan schaargebinten waarop driehoeksspanten met spruitbalk, op ieder waarvan flieringen rusten. De fliering op het schaargebint dubbel afgeschoord. Nokgording. Rondhouten sporen.

Waardering

De halfopen schuur behorend bij de voormalige timmerwerkplaats is van algemeen belang. De schuur heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling, als onderdeel van een ambachtelijk bedrijf in casu de timmerwerkplaats op het platteland. De schuur heeft architectuurhistorische waarde en historische betekenis vanwege de in- en uitwendig gaaf behouden hoofdstructuur en het traditioneel materiaalgebruik alsmede vanwege de gaaf bewaarde constructie. De schuur heeft ensemblewaarde met de timmerwerkplaats en waarde wegens de verbondenheid met de historisch-ruimtelijke ontwikkeling van het dorp Cuijk. Door de ligging aan de Smidstraat in het verlengde van het woonhuis annex timmerwerkplaats is de schuur straatbeeldbepalend en van stedenbouwkundige betekenis. De oude markeringslinde draagt bij aan de historische situering.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 526820. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K)

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Halfopen schuur

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden