Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
530431
Complexnummer
530428 - De Haere
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82853/58
Kadastrale aanduiding
Olst F 4404
Olst F 4403
Haereweg 6, 8121 PJ te Olst
Haereweg 8, 8121 PJ te Olst

Omschrijving

Omschrijving onderdeel 3:

ENSEMBLE VAN JACHTHUIS, KOETSHUIS EN PAARDENSTAL. Op L-vormige grondslag opgetrokken ensemble van jachthuis, koetshuis en paardenstal, dat in oorsprong tot in de eerste helft van de 19de eeuw of eerder teruggaat en dat in zijn huidige aanzien uit de tweede helft van de 19de eeuw dateert. De naar het voorplein gekeerde zijde, dat de voorgevel van het jachthuis en het koetshuis vormt is gepleisterd, evenals de linker zijde (zijgevel jachthuis). Dit deel wordt door een met grijze gesmoorde pannen gedekt zadeldak overkapt. Aansluitend aan de achter(zuid-)zijde aan aansluitende eveneens met grijze gesmoorde pannen gedekte iets lagere schilddak van de paardenstal, waarin aan de zuidzijde omstreeks 1910 een dienstwoning is gebouwd. Omstreeks 1910 werd het ensemble verbouwd door architect Van Nieukerken.

Voorgevel Jachthuis en Koetshuis: de voorgevel van het aan de rechterzijde gelegen KOETSHUIS springt iets naar voren en is door een haaks geplaatst zadeldak overkapt. Centraal beganegronds een dubbele getoogde deur met aan weerszijden aan de bovenzijde afgerond ijzeren stalvenster. Op de verdieping een hooiluik. Links in het terugliggende gevel deel eveneens een dubbele getoogde deur. Aan de linkerzijde aansluitend het JACHTHUIS-gedeelte met twee een dubbele terrasdeuren met meerruitsvenster en enkelruits getoogd bovenlicht. Boven de linker deur is de gevel tot topgevel onder zadeldak opgetrokken. In de topgevel een tweelichtsvenster met meerruitsramen. De linker (oost-) gevel van het jachthuis vertoont een verspringing. In het smalle vooruitliggende deel aan de linker zijde beganegronds een 6-ruitsvenster onder getoogde strek. Op de verdieping aan halfrond meerruitsvenster. In brede het terugliggende deel beganegronds drie slanke dubbele meerruits terrasdeuren met getoogd 2-ruitsbovenlicht en op de verdieping een groot 4-ruits venster onder getoogde strek. In de achterzijde van het jachthuis 4 meerruitsvensters onder halfrond bovenlicht met spaakroeden. Op de verdieping 4 kleine halfronde ijzeren vensters. De naar de oostzijde gerichte gevel van de PAARDENSTAL vertoonde centraal de door natuurstenen lijstwerk met paardenkoppen omgeven oorspronkelijke toegangsdeur, waar thans een meerrruitsvenster onder halfrond bovenlicht met spaakroeden. Aan weerszijden een dubbel meerruitsvenster onder halfrond bovenlicht met spaakroeden. In de korte zijgevel (zuidzijde) de voorgevel van een dienstwoning, vermoedelijk ontworpen door architect Van Nieukerken, bestaande uit een indeling van twee van persiennes voorziene meerruitsschuiframen onder getoogde strek met rechts de toegangsdeur onder meerruitsbovenlicht. In de achter (west-)gevel van de paardenstal enkele rechte en halfronde meerruitsvensters en een toegangsdeur met 4-ruits bovenlicht.

Waardering Het ENSEMBLE VAN JACHTHUIS, KOETSHUIS EN PAARDENSTAL behorende bij de historische buitenplaats De Haere is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang

- vanwege de ouderdom;

- vanwege de ensemblewaarde;

- als historisch functioneel onderdeel van de historische buitenplaats De Haere;

- vanwege de bouwgeschiedenis.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 530428. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L) alsmede jachthuis en paardenstal

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
n.v.t.
niet van toepassing