Omschrijving

BUITENPLAATS DEN OLDENHOF. Buitenplaats, gelegen ten zuidoosten van Vollenhove. Het huis met ruim voorplein dateert uit het begin van de 17e eeuw en is op het einde van de 18e eeuw gewijzigd. Het is gelegen op een omgracht terrein. De plaats wordt gekarakteriseerd door de aanwezigheid van een voor het huis gelegen moestuin, een terzijde gelegen wandelbos (Engels bosje), door lanen, bosgedeelten, hakhoutpercelen en houtwallen, een in oorsprong 18e-eeuws toegangshek, door een boerderij gelegen buiten de gracht rond het huis en door in een weiland staande duivenslag. Den Oldenhof behoort tot de groep van havezathen, die eertijds om Vollenhove gelegen waren. Het huis kan gerekend worden tot de groep herenhuizen met een enkel of dubbel zadeldak tussen topgevels, zoals die in grote delen van het land in de 16e en 17e eeuw voorkwam. Aanvankelijk was het een sober huis, waarvan op het eind van de 18e eeuw door Johan Arend de Vos van Steenwijk de topgevels zijn afgeknot en dat toen door gedeeltelijke bepleistering een typisch 18e-eeuws karakter kreeg. De symmetrie, die aan de gevels werd gegeven werd aan de achterzijde benadrukt door de uitbouw van de zaal. Typologisch vertoont het huis verwantschap met het Huis Den Berg te Dalfsen, dat wel beschouwd wordt als het ideaaltype van een vroeg 18e-eeuwse kleine Overijsselse buitenplaats. De aanleg rond het huis is sedert ca. 1800 niet meer veranderd. De formele structuur zal van voor 1800 of vroeger dateren. In de 19e eeuw heeft een zekere verlandschappelijking van de aanleg plaatsgevonden. De historische buitenplaats Den Oldenhof heeft de volgende samenstellende onderdelen:1. HOOFDGEBOUW (Havezathe Den Oldenhof), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 401143;2. AANLEG ROND HET HOOFDGEBOUW, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 401144;3. NATUURSTENEN PIEDESTALS, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 401145; 4. TOEGANGSBRUG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 401146;5. SCHUUR, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 401147;6. HOENDERHOK, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 401148;7. BOERDERIJ (Oppen Swolle 5), zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 401149;8. BAKHUISJE, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 401151;9. HOUTEN KAPSCHUUR, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 401152;10. TOEGANGSHEK, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 401153;11. DUIVENSLAG, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 401154;Den Oldenhof is een goed voorbeeld van een in oorsprong 17e-eeuwse Overijsselse havezathe. Het complex van de historische buitenplaats Den Oldenhof is in cultuurhistorisch opzicht van algemeen belang vanwege: - de vrijwel vanaf rond 1800 of eerder daterende formele structuur van de aanleg rond het hoofdgebouw, die niet veranderd is; - de in beperkte mate eenvoudige verlandschappelijking van bepaalde gedeelten van de aanleg, waardoor deze buitenplaats aan de smaak van de tijd werd aangepast; - vanwege de voor een historische buitenplaats specifieke elementen als waterpartijen, lanenstelsel, bossen, graslanden en bouwland, hakhouten percelen, bijbehorende boerderij en de houten duivenslag; - de architectuur van het hoofdgebouw, die aansluit bij de voor Overijssel kenmerkende architectuur van de 18e-eeuwse buitenhuizen;