Vondelschool.

In 1927-29 naar ontwerp van W.M. Dudok gerealiseerd schoolcomplex, genaamd Vondelschool, opgetrokken in gele baksteen op zwarte plint op onregelmatige plattegrond met toepassing van in- en uitspringende, blokvormige, bouwvolumes met platte luifeldaken en in dunne, oranje gekleurde stalen kozijnen gevat glas. Het geheel bestaat uit het feitelijk schoolgebouw, een langgerekte fietsenstalling en het vroegere sportgebouwtje.

Schoolcomplex met een voor de vijfde fase in de oeuvre-ontwikkeling in het werk van Dudok kenmerkende vormgeving wegens de gematigd-gevarieerde toepassing van horizontaliserende en verticaliserende, blokvormige bouwvolumes met karakteristieke luifelpartijen, markante schoorsteen en gebruik van stalen vensterpartijen, naast een opmerkelijk kleurgebruik, als zodanig van belang uit architectuurhistorisch en stilistisch oogpunt.

Complex bestaande uit volgende onderdelen:1. Hoofdgebouw Vondelschool, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 407556.

2. Zuidelijke fietsenstalling, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 407560.

3. V.m. Sportgebouwtje, zie voor omschrijving bij complex-onderdeel met monumentnummer: 407564.