Inleiding

In opdracht van de familie Scholten-Commelin in twee fasen tot stand gekomen complex van TUIN-GEBOUWEN, voorheen gelegen in de tuin van het woonhuis Tesselschadestraat 9, en bestaande uit een tuinhuis (1853) en orangerie (1890), onderling verbonden door middel van een poort. De klassieke aanleg van de tuin dateert van 1737.

Omschrijving

Complex van tuingebouwen met de achterzijde grenzend aan het Zandpad, waarbij het tuinhuis westelijk is gesitueerd en de orangerie oostelijk in de oudere tuin-aanleg. De beide panden, uit de tweede helft van de negentiende eeuw, worden met elkaar verbonden door een dubbele houten poort tussen twee bolvormig bekroonde, voornamelijk uit hardsteen opgebouwde, pijlers. De poort wordt afgedekt door een geprofileerde uitkragende lijst.

Waardering

Tuingebouwen-complex in klassiek aangelegde tuin langs het Zandpad van (tuin-)architectuurhistorisch, typologisch en cultuurhistorisch belang. Het Zandpad is, samen met het Schapenburgerpad, het enig resterende pre-stedelijke pad in Amsterdam.