Inleiding

Het BOERDERIJCOMPLEX "Wanink" uit ca. 1881 bestaat uit een VILLABOERDERIJ, met SCHUUR en HOOIBERG. De overige schuren op het erf zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. De boerderij is als jachtboerderij gebouwd, waarschijnlijk naar een ontwerp van de architect Henri Evers die destijds in Brussel verbleef. De broer van de laatste baron, Carel G.U.W. van Heeckeren van Wassenaer (1856-1883), in dietijd bezitter van Twickel, is waarschijnlijk de opdrachtgever geweest.

Het interieur van de boerderij is ingrijpend gewijzigd. De boerderij staat op een open plek in het bos en valt op door de bijzondere typologie en het decoratieve gebruik van verschillende kleuren baksteen. De schuur die aan de achterzijde (N) van de boerderij staat, is op vergelijkbare wijze gedetailleerd. De hooiberg staat ten oosten van de boerderij.

Boerderijcomplex van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de oorspronkelijke functie van jachtboerderij bij Twickel