Inleiding

Complex van een neo-gotische kruisbasiliek, in 1886 gebouwd door aannemer Corn. Mulders uit Raamsdonksveer naar ontwerp van P.J. van Genk, en omliggend kerkterrein waarop een kerkhof met processiegang bestaande uit acht kapellen uit 1888 en een tweetal grafmonumenten aan weerszijden van het entreepad tot de kerk. Het kerkterrein wordt van de openbare weg afgesloten door een lage gemetselde muur waarop een ijzeren spijlenhek. Op het kerkterrein bevinden zich tevens een aantal monumentale linden, die het groene karakter van het Dorpsplein aanvullen. De relatie met het Dorpsplein komt vooral tot uitdrukking in de twee bomen aan weerszijden van het entreepad naar de kerk.

De kerk is geheel uit baksteen opgetrokken in neo-gotische stijl.

De acht, op het kerkterrein geplaatste kapelletjes, samen een processiegang vormend, zijn uit baksteen opgetrokken, relatief rijk gedecoreerd en voorzien van een beeld.

Waardering

Complex van kerk en kerkterrein van algemeen belang vanwege cultuurhistorische en architectuurhistorische waarden en van ensemblewaarde als belangrijkste en beeldbepalend complex aan het stedebouwkundig waardevolle dorpsplein.