Inleiding

Complex bestaande uit VILLABOERDERIJ `Meyma' en SIERTUIN die in relatie staan tot de naastgelegen renteniersvilla Meymaweg 2 (rijksmonumentnummer 8585). Naar een ontwerp van W. Reitsema, architect uit Leens, werd in 1926 voor de eigenaar van de bestaande boerderij Meyma uit 1802, de familie Doornbosch, een villa gebouwd met hals ter vervanging van het oude voorhuis met hals. De hoofdschuur met aangebouwde bijschuur daterend uit 1802 en het vrijstaande koetshuis daterend van ongeveer 1900 bleven gehandhaafd. Ook de vrijstaande bijschuur bleef bestaan, maar werd in 1987 gesloopt. Het koetshuis komt echter wegens zeer slechte staat niet voor bescherming van rijkswege in aanmerking.

Reitsema ontwierp een villa in een regionale Amsterdamse School stijl. In de achtergevel van de villa werd de gevelsteen van het oude voorhuis met het jaartal 1802 ingemetseld. De hals en het interieur van het voorste deel van de hoofdschuur, waar zich de keuken, karnhuis en melkkamer bevonden, werden eveneens door Reitsema vernieuwd. Ten tijde van de bouw van het nieuwe voorhuis, in 1926, ontwierp waarschijnlijk de firma Vroom uit Glimmen een tuin in landschapsstijl voor zowel de boerderij als de naastgelegen renteniersvilla.

Het boerderijcomplex ligt aan de rand van de wierde van het dorp Rasquert, vermoedelijk op een voormalig borgterrein. Boerderij, rentenierswoning en landschapstuin vormen een langgerekte groene strook die de wierdebebouwing aan de zuidkant van het omliggende, open landschap afsluit.

Villaboerderij en siertuin van algemeen architectuur- en cultuurhistorisch belang:

-als voorbeeld van een complex van boerderij, renteniersvilla en gezamenlijke siertuin in de provincie Groningen

-als goede representant van het oeuvre van W. Reitsema

-vanwege de fraaie vormgeving van het voorhuis en de tuin