OMSCHRIJVING COMPLEX

De naam Strijdhoef wordt reeds in de middeleeuwen genoemd. Eerst is er sprake van één of meer boerderijen. In de achttiende eeuw wordt het huidige huis Strijdhoef gebouwd, volgens Van der Aa in 1760: 'Dit kasteel is een schoon gebouw, door grachten en tuinen omringd. Het werd in het jaar 1760, door den Luitenant-Generaal Baron VON DOPFF gesticht, op het erfgoed zijner gemalin.' Deze vermelding wordt bevestigd door een overeenkomst in het huisarchief van de Strijdhoef, map 29. Pas in 1792 wordt er in schriftelijk melding gemaakt van een 'Heere huijsinge' (Van de Voort, p. 51). Het blokvormige huis is voorzien van twee bouwhuizen; het geheel vormt een U-vormig complex gelegen op een eiland. Volgens de overlevering zijn de bouwhuizen omstreeks 1845 gewijzigd in neogotische trant. De oprijlaan vormt een scheiding in de buitenplaats met zuidoostelijk het huis met tuinen en boomgaarden, noordwestelijke deel een rechthoekig perceel met rastervormig lanenpatroon, bestaande uit bossen, wei- en bouwlanden en windsingels/houtwallen.

Waardering

De historische buitenplaats Strijdhoef, in de huidige vorm qua aanleg en bebouwing in hoge mate achttiende en negentiende-eeuws, is van algemeen belang vanwege:

- de aanleg met achttiende-eeuwse waterpartij, lanenstelsel, sterrenbos, waardevolle beplanting op het voorterrein enz., een mengeling van elementen voor sieraad en gebruik;

- de waardevolle historische bebouwing bestaande uit het hoofdhuis met vleugels en bijgebouwen in diverse stijlen, qua stijl, functie en onderlingene ruimtelijke samenhang typerend voor de ontwikkeling van een buitenplaats;

- de tuinsieraden;

- de zeldzame en gave structuur;

- de zeldzaamheid van de voor verschillende bijgebouwen en de zijvleugels toegepaste stijl met neogotische onderdelen en referenties aan middeleeuwse kasteelarchitectuur.