Inleiding

Kleine KOP-ROMPBOERDERIJ met STOOKHUT gebouwd in 1926 in opdracht van de heer L. O. Haikens uit Assen. Ontwerp en uitvoering zijn van de hand van timmerman P. Hofman uit Niekerk. Het pand, dat is opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant met Chalet-stijl elementen, is in 1976/77 verbouwd tot woonboerderij waarbij het schuurgedeelte opnieuw is ingedeeld en onder andere is voorzien van extra vensters en een garagedeur. Omstreeks diezelfde tijd is naast de boerderij een vrijstaande bijschuur gebouwd die wegens te jonge leeftijd buiten de bescherming valt.

De boerderij is rustiek gelegen op een door boomwallen omzoomde kavel grond. Bij de boerderij staat een aantal fruitbomen en aan de oostzijde bevindt zich een moestuin. Een vernieuwd hek verleent aan de Zandumerweg toegang tot het pad naar boerderij en stookhut.

Waardering

Kop-rompboerderij met stookhut van algemeen belang vanwege architectuur- en cultuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een kop-rompboerderij met stookhut uit 1926

- vanwege de inrichting van het erf