Inleiding

Het complex Tjaardastate bestaat uit een kop-hals-romp BOERDERIJ en een DUIVENTIL en staat aan de rand van de dorpsbebouwing ten zuiden van het dorp. De grote boerderij is gebouwd omstreeks het derde kwart van de 19de eeuw in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant en staat ter plaatse van een voormalige pachtboerderij van Tjaardastate, waarnaar het complex is vernoemd. Die state lag ten westen van de boerderij en ten zuiden van de kerk en werd in 1834 voor afbraak verkocht. Tot de bezittingen van de oorspronkelijke state behoorden onder meer twee duiventillen. Eén daarvan staat achter de boerderij Tjaardastate. De duiventil met kleinveehok is omstreeks 1820-1840 opgetrokken in een Traditioneel-ambachtelijke bouwtrant.

Waardering

Het complex Tjaardastate, met kenmerken uit verschillende bouwperiode uit de 19de eeuw, is van algemeen cultuurhistorisch en architectuurhistorisch belang:

- vanwege de bijzondere waarde van een complex met een herinneringswaarde aan de voormalige bezittingen van de belangrijkste state ter plaatse waar-naar het is vernoemd;

- de bijzondere betekenis van de boerderij aan de rand van de dorpsbebouwing in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de dorpse en landschappelijke omgeving;

- vanwege de historische-ruimtelijke relatie tussen de boerderij en de duiventil;

- vanwege de redelijke tot hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur van zowel de boerderij als de duiventil.