Inleiding

Complex "Lindelaan 11", bestaande uit een VILLA met voormalig KOETSHUIS en twee voormalige KOETSIERSWACHTHUISJES, gebouwd in het laatste kwart van de 19de eeuw in eclectische bouwtrant. De villa is vrijstaand en iets terugliggend gelegen aan de westzijde van de Lindelaan in de villawijk Het Spiegel te Bussum. Het voormalige koetshuis is vrijstaand gesitueerd op de zuidwesthoek van het terrein. De koetsierswachthuisjes zijn met een muur met elkaar verbonden en gesitueerd aan de zuidzijde van de ten zuiden van de villa gelegen oprijlaan.

Omschrijving

Villa, opgetrokken op een vrijwel rechthoekige plattegrond met serre aan de noordzijde en uitbouw aan de zuid- en westzijde, bestaande uit twee bouwlagen en kapverdieping onder een afgeknot schilddak, bedekt met zwarte kruispannen. De villa heeft wit gepleisterde gevels die horizontaal worden geleed door incisies, een gekorniste lijst ter hoogte van de plint (behalve aan de westzijde), twee gekorniste lijsten ter hoogte van de verdiepingscheiding (behalve aan de westzijde) en een hoofdgestel met tandlijst. De gevels zijn vertikaal geleed door middel van pilasters nabij de hoeken van de gevels. De gevels zijn drie vensterassen breed. Het voormalige koetshuis, op rechthoekige plattegrond en bestaande uit twee bouwlagen en een kapverdieping, heeft een afgeknot schilddak bedekt met zwarte kruispannen.De gevels zijn wit gepleisterd (de westgevel is na halvering van het koetshuis met hout afgewerkt).De voormalige koetsierswachthuisjes, op rechthoekige plattegrond, worden afgesloten door een houten zadeldak. De gevels zijn wit gepleisterd op een zwarte plint. Aan de noordzijde bevindt zich een getoogde houten geklampte deur met kruisgeheng in gepleisterde boog.

Waardering

Het complex "Lindelaan 11" is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een villa met koetshuis en koetsierswachthuisjes, gebouwd in eclectische bouwtrant in het laatste kwart van de 19de eeuw in de villawijk Het Spiegel te Bussum.