Inleiding

DWARSHUISBOERDERIJ met aangebouwde BIJSCHUUR en STOOKHUT, waarschijnlijk gebouwd omstreeks 1890. De boerderij, die is opgetrokken in een eclectische stijl, werd in 1958 uitgebreid met een aangebouwde veestal toen het bedrijf van akkerbouw overging op veeteelt. De veestal valt wegens het bouwjaar buiten de bescherming van rijkswege. In 1965 zijn in de westzijde van de schuur een douche en een w.c. gemaakt, waarbij de zijgevel werd gewijzigd. De bijschuur is waarschijnlijk omstreeks 1920 deels opnieuw opgetrokken. Ten westen van de boerderij staat de stookhut.

De boerderij, die aan de westzijde wordt gemarkeerd door vier linden, is gelegen aan de linkerzijde van de Coendersborg. Een sloot scheidt aan de voorzijde de diepe tuin van het zandpad dat naar de borg leidt. In 1979/80 is het gras-(bouw)land bij het complex verkocht aan Stichting het Groninger Landschap, die tevens eigenaar is van de borg.

Waardering

Complex bestaande uit een dwarshuisboerderij met aangebouwde bijschuur en stookhut, van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorische waarde

- als voorbeeld van een boerderijcomplex uit het eind van de 19de eeuw

- vanwege de sobere, doch verzorgde vormgeving met eclectische elementen