Inleiding

"HOFJE voor Protestante Weduwen" met HEKWERK, in 1873 gebouwd en later meermalen uitgebreid. Het uit vier bouwblokken bestaande hofje met evennummers als adres, is gelegen aan de Oudwijkerveldstraat, bevat vier complexonderdelen:

1. bouwblok A (1873) op u-vormige plattegrond

(nummers 20;20a;22;22a;24;24a;26;28;30;32;34;36;38;40;42)

2. bouwblok B (1875) op globaal L-vormige plattegrond

(nummers 48;48a;50;50a;5';54;56;58)

3. bouwblok C (1936) op I-vormige plattegrond

(nummers 14;14a;16;16a;18;18a)

4. bouwblok D (1936) op I-vormige plattegrond

(nummers 44;44a;46;46a)

De plattegrond van de hofjeswoningen, is als ensemble ten opzichte van de oriëntatie van de omringende kavels een kwartslag gekeerd. Drie (A t/m C) van de vier bouwblokken liggen op een nd/w-zd/o as naast elkaar; bouwblok D ligt hiervan nd/w en is haaks gesteld op de hoofdrichting. De bouwblokken worden door bloemperkjes van elkaar gescheiden.

Omschrijving

"HOFJE voor Protestantse Weduwen", bestaande uit vier bouwblokken alle opgetrokken in baksteen, één bouwlaag onder een omlopend schilddak, doorbroken door lichtrisalerende Vlaamse gevels (waarin gekoppelde voordeuren met bovenlicht) en voorzien van plat gedekte dakkapellen of dakramen. Schuifvensters begane gronds veelal van het type 2x(1+2) Gevelbeëindiging in de vorm van een kroonlijst.

Waardering

HOFJE voor Protestantse Weduwen met tuin en HEKWERK van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als markant en gaaf voorbeeld van laat 19de eeuwse hofjeswoningen. Het hofje is van cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een ontwikkeling welke is verbonden met de geschiedenis van de sociale zorg voor een door geloofsovertuiging specifieke doelgroep. Daarnaast houdt het de herinnering levend van de sterk door verzuiling gekenmerkte 19de eeuwse maatschappij.