Veendam, Van Beresteynstraat 33 "Sonnevanck"

Complexomschrijving

Inleiding

VILLA met vrijstaande GARAGE gebouwd in 1923 naar een ontwerp van de architecten J. Siccama en Zn. uit Wildervank in een aan de Um-1800 verwante bouwstijl. De opdrachtgever was de heer H. Holscher uit Haarlem. In 1965 werd aan de zuidoostgevel een autobox gebouwd, die buiten de bescherming valt. In 1966 is de aanbouw aan de achterzijde verbouwd en vond er een aantal wijzigingen in de plattegrond plaats. De villa verkeert desondanks nog in gave staat en heeft een aantal bijzondere interieuronderdelen.

De garage staat ten zuiden van de villa, met de toegang naar de Aekade. Een beweegbaar ijzeren HEK, ook ontworpen door de architecten J. Siccama en Zn., verbindt de garage met de achtergevel van de villa.

Het pand is beeldbepalend gelegen op de hoek van de Van Beresteynstraat en de Aekade, en maakt onderdeel uit van het gebied Tusschendiepen dat zal worden voorgedragen als beschermd gezicht. Een ondiepe tuin met heg scheidt de villa van de openbare weg.

Villa met garage en hek van algemeen belang vanwege cultuur- en architectuurhistorisch waarde

- als voorbeeld van een complex bestaande uit een villa, garage en hek uit 1923 in een bouwtrant verwant aan de Um-1800 stijl

- vanwege het rijke, opvallende materiaalgebruik en de detaillering

- vanwege de bijzondere interieuronderdelen

- vanwege de functionele relatie van de verschillende onderdelen

- vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek, in het als beschermd gezicht voorgedragen gebied Tusschendiepen