Complexgegevens

Complexnummer
515647

Omschrijving

Omschrijving complex:

De buitenplaats Heesterlust ligt in het gehucht Schuddebeurs enkele kilometers ten noorden van Zierikzee. De huidige situatie is grotendeels tot stand gekomen na de watersnoodramp van 1953; hierbij is vrijwel alle oude beplanting verloren gegaan, waardoor een enigszins amorfe situatie ontstaan is; het min of meer vierkante terrein ligt ten noordoosten van de buitenplaats Mon Plaisir aan de andere zijde van de NW - ZO lopende Donkereweg; vrijwel het gehele complexgebied is bedekt met jong bos; de enige twee open ruimten zijn de wei met bomen voor het huis (is ZO-zijde) en de grote open ruimte (verwilderd ruig grasgebied) in het bos langs de Kloosterweg: de voormalige moestuin en boomgaard. Het huis Heesterlust met het koetshuis, de tuinmanswoning en een schuur ligt in de ZO-hoek van het terrein; een halfrondlopend oprijpad leidt naar het huis. Er is van oorsprong slechts één kleine ronde vijver, schuin achter het huis. Het complex wordt aan drie zijden omgeven door wegen: de Donkereweg, de Heesterlustweg en de Kloosterweg; de NO-grens ligt tegen bosgebied van derden.

De buitenplaats Heesterlust omvat de volgende onderdelen: HUIS (1), PARKAANLEG (2), KOETSHUIS met TUINMANSWONING (3), SCHUUR (4), TUINHUIS (5), ORNAMENTEN (6) en HEKWERK (7).

N.B: het nieuwe inrijhek (pijlers en houten vleugels) is niet beschermenswaard, behalve de beide ornamenten (zie onder 6) op de pijlers.

Op de bij de omschrijving behorende kaart is de omgrenzing van het complex alsmede de aanduiding der onderdelen aangegeven.

Waardering van het complex:

De historische buitenplaats Heesterlust is van algemeen belang vanwege de ouderdom en de cultuurhistorische en landschappelijk-visuele waarden.