Inleiding

Villa Nuova werd in 1868 gebouwd op de plaats van het in 1865 afgebroken buitenhuis Buitenzorg in opdracht van Johannes Piek, directeur van de houtzagerijen aan de Heymanswetering. Het woonhuis (VILLA) is ontworpen in de bouwstijl van het Eclecticisme, met elementen in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance in het interieur. In 1885 werden in het interieur lambriseringen aangebracht, die door Belgische beeldhouwers waren vervaardigd. Enkele jaren na voltooiing van de villa werd een KOETSHUIS in eveneens een Eclectische stijl, een tuinmanswoning en een oranjerie gebouwd. In de tuin werd een vijver aangelegd. De bijgebouwen zijn verdwenen, met uitzondering van het koetshuis.

N.B. In de voorgevel van de villa zijn een aantal persiennes verdwenen.

Waarschijnlijk is het pand in de jaren dertig van de 19de eeuw voor bewoning van twee gezinnen geschikt gemaakt waarvoor de zolderverdieping van het woonhuis is uitgebouwd en een tweede entree in de rechter zijgevel (oost) gemaakt is.

Omschrijving

Villa Nuova en het daarbijbehorende koetshuis maken deel uit van een strook fabrikantenvilla's en landhuizen aan de oever van de Oude Rijn, net buiten de bebouwde kom van Alphen. De villa is met de voorgevel naar de straat en de rivieroever gesitueerd (zuid). Rechts daarvan (oost) is het koetshuis gebouwd dat met de kopse gevel naar de straat staat. De hoofdgevel met daarin de entree naar de stallen en de woning is naar de villa gericht (west).

Waardering

Complex met villa en koetshuis is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als onderdeel van een historisch gegroeide structuur van landhuizen en fabrikantenvilla's langs de Oude Rijn. Tevens heeft dit complex waarde als voorbeeld van een directeurswoning bij een voor deze streek typerende industrie.

Complex met villa en koetshuis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens de Eclectische bouwstijl waarin beide panden zijn vormgegeven.

Villa en koetshuis zijn als complex gebouwd en vormen een geheel vanwege de bouwstijl en de ruimtelijke en functionele relatie die tussen de beide panden bestaat. Het complex is beeldbepalend gesitueerd aan de oever van de Oude Rijn en maakt deel uit van het lint met monumentale bebouwing.