Inleiding.

SCHOOL en ONDERWIJZERSWONING, gebouwd in 1913-14 naar ontwerp van J. van Groenendaal met kenmerken van Neo-Renaissance. De langgerekte school ligt ver van de rooilijn, op de hoek van de Schoolstraat met de Doeldreef. Ervoor is het schoolplein inmiddels grotendeels beplant. De onderwijzerswoning staat haaks op Schoolstraat, de zijgevel grenst aan de rooilijn.

Tussen school en woning is een afscheiding bestaande uit een smeedijzeren hek op bakstenen muurtje, tussen vierkante pijlers met afdekplaat. Het schoolgebouw is thans in gebruik als zijdemuseum. De woning is als kantoor in gebruik.

Waardering.

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de sociale ontwikkeling, het representeert de ontwikkeling van het katholiek onderwijs op het platteland. Het heeft architectuurhistorische waarden wegens de ornamentiek en is van belang als vertegenwoordiger van het werk van de architect. Het is gaaf bewaard gebleven.