Inleiding

Het complex bestaat uit het voormalige WOONHUIS, (1) nu kantoor, dat in het derde kwart van de negentiende eeuw gebouwd werd voor de familie Brouwers. Links achter het half vrijstaande pand staat het vroegere KOETSHUIS uit dezelfde periode. Dit is verbouwd tot woonhuis. Beide gebouwen hebben Eclectische elementen. Het woonhuis is inwendig verbouwd in 1924. Hierbij is gebruik gemaakt van een mengeling van zuivere Art Déco en late Jugendstil motieven. Het maakte deel uit van een groter complex van woonhuizen en de fabriek van de familie Brouwers.

Waardering

Het complex is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economsch eontwikkeling van de stad en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenwoning. Het geheel heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van het ex- en interieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving, in het bijzonder de Nieuwlandstraat.