Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
521086
Complexnummer
521084 - Complex Nieuwlandstraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82714/100
Kadastrale aanduiding
Tilburg M 10895
Nieuwlandstraat 7 N, 5038 SL te Tilburg
Nieuwlandstraat 9 N, 5038 SL te Tilburg

Omschrijving

Inleiding

Het voormalige KOETSHUIS werd gebouwd in het derde kwart van de negentiende eeuw voor de familie Brouwers en is verbouwd tot woonhuis. Het gebouw staat links achter het woonhuis.

Omschrijving

Het pand heeft een rechthoekige plattegrond en een licht overkragend zadeldak waarop zwarte Oudhollandse dakpannen. De gevels zijn gepleisterd. De voorgevel bezit links een paneeldeur met getoogd gedeeld bovenlicht en rechts een hoog getoogd raam met deelroede. Gepleisterde hoekpilasters worden in de topgevel doorgezet als klimmend fries. In de topgevel bevinden zich twee keperboogramen met openslaande vensters. De rechterzijgevel bezit twee getoogde paneeldeuren en drie getoogde vensters. De linkerzijgevel bezit twee brede getoogde ramen, een dichtgezette deuropening en een paneeldeur met een gedeeld bovenlicht. De achtergevel is blind met smalle rechte muurankers. Waar het pleisterwerk heeft losgelaten is de mogelijk secundair verwerkte handgevormde baksteen zichtbaar.

Waardering

Het koetshuis is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van de sociaal-economische ontwikkeling van de stad en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de fabrikantenwoning. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de stijl, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het complex is belangrijk vanwege de gaafheid van het exterieur en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving, in het bijzonder de Nieuwlandstraat.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521084. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Koetshuis(L)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1850
1875
globaal
restauratie
1994
1994
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden